Hlavní obsah

Polovina malých a středních firem propouštěla nebo to plánuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Každá druhá malá nebo střední firma v Česku už musela kvůli špatné ekonomické situaci propouštět nebo se k takovému kroku v brzké době chystá. Více než třetina podniků omezila nebo plánuje omezit kvůli poklesu zakázek výrobu. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu Hospodářské komory ČR (HK).

Článek

Průzkumu se zúčastnilo 1261 malých a středních podniků. V malých a středních firmách pracuje více než 60 procent všech zaměstnanců v Česku. Průzkum ukázal také na hloubku pesimismu, která mezi manažery firem nyní panuje. Téměř polovina oslovených podnikatelů totiž očekává, že letos skončí hospodaření jejich firem ve ztrátě.

Také téměř polovina dotázaných podniků zkrátila nebo v nejbližší době chce zkrátit pracovní dobu svých zaměstnanců. Ve 40 % malých a středních firem už došlo ke snížení průměrné mzdy. Odměny a prémie už snížilo 57 %respondentů, mimořádné mimoplatové benefity odbouralo 31 % a pohyblivou i základní služku mzdy snížilo 12 % podniků.

Strašákem je druhotná platební neschopnost

Velkým strašákem se pro firmy stávají nezaplacené faktury od zákazníků. Oslovené společnosti potvrzují, že si nyní dávají větší pozor na platební morálku svých odběratelů. Prezident HK Petr Kužel vnímá zhoršenou platební morálku firem jako důkaz, že firmy skutečně čelí existenčním problémům. Podle něj by nejlepším lékem na situaci byla změna režimu platby DPH, kdy firmy nemohou uplatnit odpočet DPH do doby než zaplatí fakturu.

Ve středu zveřejněná čísla Českého statistického úřadu také ukázala, že lidé ztrácejí v českou ekonomiku důvěru. Únorová očekávání spotřebitelů se dokonce propadla až na úroveň z listopadu roku 1999. "Dno je nejspíše ještě před námi, a tak proud špatných zpráv bude pokračovat," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Že letošní rok bude pro firmy velmi složitý, si myslí i Kužel. "Pro mnohé firmy může být bojem o přežití," dodal. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám