Hlavní obsah

Recese by mohla přispět k posílení mobility pracovních sil

PRAHA

Současná hospodářská krize by mohla pomoci k posílení mobility pracovních sil v zemích Evropské unie, kde je nyní řada rezerv. V době krize má obecně mobilita pracovníků tendenci klesat, ale státní instituce může zhoršující se situaci na trhu práce přinutit v uvolnění bariér a zjednodušení podmínek.

Článek

Zájem Čechů o práci v zemích Evropské unie v době krize stoupá. V tuzemsku přibylo nezaměstnaných a ze zahraničí se vrací množství pracovníků, které firmy propouštějí. "Lidé začínají brát v potaz všechny možnosti, jak sehnat práci," uvedla Barbora Novotná ze sítě Evropské služby zaměstnanosti (Eures).

Uplatnění pracovníků v zahraničí se ale nemusí povést. I evropské státy se potýkají s rostoucí nezaměstnaností, a pokud propouštějí, tak dávají přednost cizincům. V zimním období je také slabší poptávka po sezonních pracích v turistice nebo při sklizních. "Sezonní práce ale nejsou trvalým řešením nezaměstnanosti," upozornila.

Nedostává se svářečů, účetních a obchodníků

Na tuzemském pracovním trhu se situace ve druhém loňském pololetí podle marketingového manažera firmy Manpower Jiřího Halbrštáta razantně zhoršila zejména kvůli propouštění v automobilovém průmyslu, nicméně i v tomto odvětví je nyní spousta profesí poptávaných. Jde však spíše o specializovaná místa, jako třeba svářeči.

Stálá poptávka je po zaměstnancích z oboru informačních technologií, což souvisí s tím, že do ČR se přesunují technologická centra. Nedostatek je i účetních a intenzivně se nabírají obchodníci, to jak prodejci, tak i pracovníci do takzvaných call center. Stabilní zaměstnavatelé by měli být výrobci nápojů, například pivovary. "V době krize roste spotřeba alkoholu," míní Halbrštát.

Pracovníky stále přijímá například poradenská společnost Accenture. Její personální ředitel Václav Kinzl uvedl, že jeho firma měsíčně zaměstná kolem 50 nových lidí, ale zájem o volná místa je zhruba trojnásobně vyšší než o rok dříve.

Jednou z možností, jak sehnat práci nebo získat informace o pracovním trhu, je veletrh pracovních příležitostí JobDays, který se bude konat od 8. do 10. dubna na pražském Výstavišti. Volná místa by zde mělo nabízet zhruba 150 soukromých i státních firem a institucí. Zúčastní se třeba energetická skupina ČEZ, banky ČSOB a Komerční banka, obchodní řetězce Kaufland a Lidl nebo nápojová firma Kofola. Vstup bude zdarma, očekává se kolem 20 000 návštěvníků, uvedl ředitel veletrhu Markus Klos.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám