Hlavní obsah

Letní brigádu v cizině je dobré zařizovat co nejdříve

PRAHA

Letní brigádu v zahraničí by si měli studenti začít zařizovat už teď, později prý již budou nejlepší nabídky rozebrané. Nejoblíbenější jsou stále brigády v USA a ve Velké Británii, ale v posledních dvou letech jezdí čím dál více mladých Čechů i do Španělska, Itálie nebo Řecka.

Článek

Letošními novinkami je třeba výpomoc při zpracování ryb na Aljašce nebo v hotelech na Ibize. Podle Ivy Svobodové z agentury, která práci pro studenty zajišťuje, musejí se zařizováním brigády začít nejdříve zájemci o USA. "Vyřízení formalit trvá přes dva měsíce," uvedla. Zájemci o program, který jim umožňuje až čtyři měsíce pracovat a měsíc cestovat po Spojených státech, totiž musejí dostat speciální vízum. Zprostředkovat jim ho prý může pouze ta agentura, která k tomu má oprávnění od americké vlády.

Z většiny jižních zemí Evropy chodí nabídky až krátce před sezónou, tedy kolem května a června. "Například Ibizu ale vyřizujeme už teď," řekla Kateřina Pajlová z brněnské agentury.

Zájem o zahraniční brigády prý nesnížila ani ekonomická krize a rychle se měnící kurz koruny vůči světovým měnám. "Počáteční náklady jsou teď levnější, například i cena letenky," vysvětlila Svobodová. Hlavní motivací studentů už údajně většinou nejsou peníze, ale touha zdokonalit se v jazyce a cestovat.

V brigádách vede cestovní ruch

Nejvíce studentů podle agentur pracuje v cestovním ruchu, ať již v restauracích, hotelích nebo v zábavních parcích. Mladí hledají práci často i na zemědělských farmách v Norsku nebo v Irsku. Statistiky o skutečném počtu osob, které za sezónní prací vyjely do zahraničí, ale podle ministerstva práce neexistují. Informace o krátkodobých pracovních příležitostech mohou mladí lidé najít na webu evropských služeb zaměstnanosti EURES.

Dobrodružnější povahy si mohou hledat práci až po příletu do země, využít však mohou i pracovních veletrhů. Při nich se mohou už na jaře setkat v Praze se svým budoucím zaměstnavatelem, absolvovat pohovor a případně rovnou podepsat smlouvu na prázdniny. Za to si však musejí připlatit.

Poplatek za pracovní program do USA stojí kolem 18 000, do zemí EU pak od 3000 do 6000 korun. Dalším výdajem je letenka a kapesné do začátků. V Americe se přitom dá vydělat přes tisíc dolarů měsíčně (asi 22 000 korun), v EU kolem 1000 eur (asi 28 000). Podle Pajlové mají přitom většinou v jižních státech brigádníci k platu zdarma ubytování a jídlo. "V Řecku je třeba nižší plat, ale brigádníci mají víc času," dodala. Za větším výdělkem se prý jezdí spíš do anglických továren. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám