Hlavní obsah

Justice se neshodla v názoru na problém úrazu při teambuildingu

BRNO

Česká justice nemá jednotný pohled na typově nový problém: úraz při takzvaném teambuildingu, tedy při aktivitách, které firmy stále častěji pořádají kvůli utužení pracovních týmů a motivaci zaměstnanců. Soudy různých stupňů se neshodly v tom, zda je zranění při teambuildingu pracovní úraz, za který náleží zaměstnanci bolestné a náhrada výdělku.

Článek

Nejvyšší soud (NS) jeden případ vrátil na úplný začátek. Podle NS je třeba pečlivě hodnotit účel teambuildingu a rozlišit, zda je to pouze "zaplacená dovolená" bez programu, nebo zda má pobyt pevnou organizovanou náplň a jeho cílem je zvýšení schopností zaměstnanců a kvality týmové spolupráce. V druhém případě je to činnost související s plněním pracovních úkolů, a případné zranění tak nese znaky pracovního úrazu, rozhodl NS.

Soudy řešily případ právníka ve velké firmě, který si v roce 2005 při teambuildingu v Rakousku zlomil zápěstí při lyžování. Sport byl součástí programu pro manažery. Firma mu proto vyplatila bolestné a náhradu mzdy v celkové výši zhruba 70 000 korun. Peníze pak žádala od pojišťovny, která však odmítla zaplatit s vysvětlením, že lyžování na teambuildingu nijak nesouvisí s prací, a tak se na úraz nevztahuje zaměstnavatelovo pojištění.

Soudy nižší instance se neshodly

Obvodní soud pro Prahu 1 v roce 2006 vyhověl žalobě firmy podané proti pojišťovně. Výjezdní manažerské zasedání v Alpách prý bylo pracovní cestou a lyžování pevnou součástí plánu, který sestavil zaměstnavatel. Městský soud v Praze ovšem poté rozhodnutí zrušil. "Lyžování, ač bylo organizovaným programem v rámci pracovní cesty, bylo programem zcela dobrovolným a nesouvisejícím s plněním pracovních úkolů," uvedli soudci městského soudu.

Firma proto podala dovolání k NS. Zdůraznila v něm, že se zaměstnanec nedopustil žádného "excesu" a pouze plnil stanovený program. Podle firmy je možnost odmítnout účast na programu sporná. "Kdyby se například místo lyžování od kolektivu oddělil a hrál raději šachy, mohl by se tím dopustit porušení pracovní kázně, protože porušil týmový program," stojí v dovolání. Popřel by se tak i samotný smysl teambuildingu, při kterém mají zaměstnanci vše dělat společnými silami.

NS dovolání vyhověl a vrátil případ k obvodnímu soudu. "Činnost, při níž (zaměstnanec) utrpěl úraz, nelze považovat bez dalšího za jeho soukromou záležitost, respektive za věc osobní záliby," konstatoval senát s předsedou Zdeňkem Novotným. Soud musí nyní pečlivěji rozebrat to, do jaké míry byla akce v Alpách povinná a jak pečlivě byla organizovaná.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám