Hlavní obsah

Cizinci mohou začít žádat o letenky pro návrat do své vlasti

– PRAHA

Cizinci, kteří přišli v Česku v důsledku hospodářské recese o práci, mohou ode dneška žádat o letenku do své vlasti a 500 eur (asi 14 000 korun). Pomoc českého státu s dobrovolným návratem bude moci využít v první fázi, která bude trvat osm měsíců, 2000 cizinců.

Článek

Stát tak chce zabránit tomu, aby se propuštění cizinci v Česku dostali do ilegality, hrozil by pak totiž nárůst kriminality a organizovaného zločinu.

K cizincům se potřebné informace dostanou prostřednictvím letáků, které jsou k dispozici i v několika jazykových mutacích - angličtina, bosenština, indonéština, moldavština, mongolština, ruština, ukrajinština či vietnamština. Letáky byly rozeslány na jednotlivé úřady státní správy nebo mezi nevládní organizace. Jsou k dispozici i na internetových stránkách ministerstva vnitra.

V provozu jsou i dvě speciální informační telefonní linky, jedna přímo na ministerstvu vnitra (tel.: 974 832 421), druhá v pražské kanceláři Mezinárodní organizace pro migraci (tel.: 233 370 160).

Podle ministerstva vnitra může přijít do března o práci 12 000 cizinců. Do půl roku vyprší pracovní povolení 68 000 cizinců. Vláda počítá s úvodními náklady ve výši 60,7 miliónu korun. Navrhuje omezit udělování dlouhodobých víz a důkladnější kontroly agentur zaměstnávajících cizince v ČR. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám