Hlavní obsah

Podnikatelé novelu zákoníku práce vítají, odbory jsou ostře proti

ČTK, Jan Matějka
PRAHA

Podnikatelé návrh ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase na novelu zákoníku práce, která počítá s uvolněním pravidel pracovněprávních vztahů, vítají. Jejím cílem je podle nich přesvědčit firmy, aby se v krizi nebály nabírat lidi. Naopak odbory jsou ostře proti návrhu, protože by prý tvrdě postihl zaměstnance.

Foto: Petr Horník, Právo

S novelou zákoníku práce přichází ministr Nečas.

Článek

Novelu Nečas předloží vládě do června, platit by měla od příštího roku. "Souhlasíme se základními principy návrhu, včetně zkrácení výpovědní doby, diferencované odstupné výslovně podporujeme,“ řekl prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Návrh podle něj zavádí pružnější principy na trh práce, takže firmám zjednodušuje propouštění, ale i nabírání lidí. Výpovědní lhůta se zkracuje na jeden měsíc a mění se také odstupné. Propouští-li firma někoho, kdo pro ni pracoval dlouho, bude mu muset vyplatit víc než tomu, kdo ve firmě pracoval jen krátce, připomněl.

Odbory nemohou připustit, aby stát řešil ekonomickou krizi zhoršováním situace těch, kteří tuto krizi dosud odnášejí nejcitelněji, uvedl předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. "Proto na ochranu zájmů zaměstnanců a k vyjádření protestu proti stálému oklešťování jejich práv využijeme všechny legální prostředky," dodal.

Z publikovaných záměrů vyplývá, že krize má posloužit k dalšímu oslabení zaměstnaneckých práv v Česku, doplnila mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jana Kašparová. Zákoník práce by tak podle ní pozbyl základní smysl, tedy ochraňovat slabší stranu v pracovněprávních vztazích a tou je vždy zaměstnanec. "Nyní se zdá, že se zákoník práce má stát manuálem na propouštění," podotkla.

Představitelé odborů prý nikdy nic nevybudovali a neřídili

"Žádný zaměstnavatel nenabírá pracovníky s myšlenkou je propouštět. To je chorobná úvaha těch, co nikdy nic nevybudovali a neřídili," prohlásil prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. Cílem je podle něj dostat co nejvíce lidí do klidných vod stabilizovaného hospodářství, a ne kvůli populistickým výrokům potopit celou posádku lodi.

Po přijetí novely by bylo možné udržet více pracovních míst, než to dovoluje nynější zákoník, míní Míl. Existuje prý řada příkladů, kdy se firmy zejména kvůli odstupnému části zaměstnanců dostaly do takových finančních problémů, že musely uzavřít celý provoz. Z krátkodobého hlediska by tedy změna pomohla podnikatelské sféře zachovat více pracovních míst a nebyly by tolik zatěžovány například odstupným pro zaměstnance. Navíc by firmy nemusely hledat únikové cesty v podobě tzv. švarcsystému, tedy zaměstnávání lidí s živnostenským listem, upozornil.

Změny by přišly i bez recese

Návrhy změny v zákoníku práce vidí analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek jako jeden z nejdůležitějších pilířů protikrizového balíčku. "Byl bych překvapen, kdyby ministerstvo nepřišlo s podobnými návrhy bez ohledu na ekonomickou krizi, ta ale zvyšuje urgenci liberalizace zákoníku práce," uvedl.

Z hlediska pružnosti trhu práce prý zaujímá ČR pozice v dolní polovině mezinárodních žebříčků, což se v době ekonomické konjunktury nezdálo být problémem. Ekonomická krize ale podle něj tuto slabinu záhy odhalí.

Soudní analytik Raiffeisenbank Aleš Michl doporučil méně diskutovat se svazem průmyslu a odbory a pak položit návrhy na stůl. "Dívaje se pragmaticky na sněmovnu, divil bych se, kdyby prošlo něco zásadnějšího, komplexního, šmrncovního. Že bych tedy měnil prognózu nezaměstnanosti, to tedy ne," poznamenal.

Jaké změny nás čekají?

Vedle změn ve výplatách odstupného má v novele například přibýt prodloužení zkušební doby ze tří na na čtyři měsíce. Manažeři i někteří další pracovníci, kteří jsou klíčoví pro chod firmy, by ji měli dokonce šest měsíců. V návrhu je také možnost uzavírání smlouvy na dobu určitou až na tři roky. Na jeden měsíc by se rovněž měla zkrátit výpovědní doba.

Současné odstupné ve výši tří měsíčních platů by v případě schválení novely zákoníku práce mohlo být nově vypláceno v závislosti na délce působení zaměstnance u firmy. Ten, kdo pracuje u jednoho zaměstnavatele kratší dobu než tři roky, by dostával dvouměsíční odstupné. Ten, kdo by pracoval mezi třemi a šesti lety, by dostával tříměsíční odstupné. Kdo odpracoval víc než šest let, dostával by odstupné čtyři měsíční platy.

Novela počítá také se zvýšením počtu hodin, které lze odpracovat podle dohody o provedení práce, až na 300 hodin ročně. Nově bude možné mzdu vyplácet také v eurech. Pracovníci, kteří dostanou nabídku, která se neodmítá, se pak dokonce budou moci za pět měsíčních platů vyplatit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám