Hlavní obsah

Pracovních neschopností loni ubylo, trvaly však déle

– PRAHA

Počet ukončených případů pracovní neschopnosti v loňském roce, kdy se změnily podmínky pro vyplácení nemocenské, oproti roku 2007 poklesl více než o pětinu. Meziročně se rovněž výrazně snížil celkový počet dní, které zaměstnanci promarodili. Naopak vzrostla průměrná doba, kterou nemocní pracovníci strávili v pracovní neschopnosti.

Článek

Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Loni ČSSZ zaznamenala celkem 2,23 miliónu ukončených případů pracovní neschopnosti. O rok dříve jich přitom bylo 2,86 miliónu, což znamená pokles o 22,4 %. V roce 2008 lidé prostonali celkem 87,85 miliónu dnů; v roce 2007 v pracovní neschopnosti strávili v souhrnu celých 100,59 miliónu dnů. Počet prostonaných dní tedy meziročně poklesl o 12,7 %.

Průměrná doba trvání jednoho případu pracovní neschopnosti naopak vzrostla ze 35,11 dne v roce 2007 na loňských 39,5 dne. Výrazně poklesl také počet pracovníků, kteří podle kontroly porušili léčebný režim. Zatímco v roce 2007 jich ČSSZ zaznamenala 10 312, loni to bylo pouze v 6851 případě.

Kvůli zavedení vládní reformy lidé loni od ledna do konce června nedostávali v prvních třech dnech nemoci žádné dávky. Ústavní soud poté tuto praxi zrušil; z rozhodnutí ministerstva práce lidé proto v červenci a srpnu pobírali i v prvních třech dnech nemoci 60 % základu příjmu stejně jako od čtvrtého dne nemoci. Od září poté zaměstnanci měli v prvních třech dnech nemoci nárok na 25 % vyměřovacího základu. Od ledna v prvních třech dnech nemoci opět žádné náhrady nejsou.

Výsledky zjištěné ČSSZ potvrzují trend, který již dříve za první pololetí loňského roku zaznamenal Český statistický úřad (ČSÚ). Podle jeho zjištění tehdy oproti stejnému období roku 2007 poklesl počet nových případů pracovní neschopnosti téměř o čtvrtinu, přestože se počet pojištěnců meziročně mírně zvýšil. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám