Hlavní obsah

Česká Lípa chce zaměstnat více lidí na veřejných pracích

ČESKÁ LÍPA

Česká Lípa chce letos zaměstnat více lidí na veřejně prospěšných pracích. Radnice tak reaguje na výrazný růst nezaměstnanosti ve městě i v celém regionu. Loni město tímto způsobem zaměstnávalo čtyři pracovníky, nyní žádá o dalších šest míst. V průběhu roku by se jejich počet mohl zvýšit až na 20, uvedla starostka Hana Moudrá (ODS).

Článek

Oslovila i starosty dalších měst a obcí v regionu a vyzvala je, aby svá místa také navýšili. Podle mluvčí českolipského úřadu práce Marcely Ottové, jsou veřejně prospěšné práce jedním ze způsobů, jak nezaměstnanost v regionu snížit.

"I proto jsme letos zvýšili příspěvek na jedno místo na veřejných pracích z loňských 7000 na 10 000 korun," řekla Ottová. Loni podle ní úřad přispíval na zhruba 180 míst, letos by podle ní bylo optimální, kdyby se počet takto zaměstnaných zvýšil alespoň na 250. Pro srovnání v celém českolipském okrese mají nyní úřady pro nezaměstnané jen kolem 270 volných míst a na každé tak připadá zhruba 20 uchazečů.

Pro město jsou nezaměstnaní přínosem

Podle Moudré jsou veřejné práce výhodné pro město i pro ty nezaměstnané, kteří neztrácejí pracovní návyky. "Už jednáme s firmami o tom, kde bychom je mohli zaměstnat," poznamenala starostka.

Pro město jsou podle ní přínosem i přesto, že na každého takového pracovníka musí radnice přispívat ještě zhruba 2000 korunami. "Poskytujeme jim také stravenky, a pokud pracují dobře, dostávají i odměny," dodala Moudrá. Nezaměstnaní budou podle ní pracovat hlavně při úklidu a údržbě ve městě.

O navýšení míst na veřejně prospěšných pracích mají podle Ottové zájem i další města. Například Skalice u České Lípy nebo Nový Bor, kde bude zřejmě situace nejvážnější. Největší tamní zaměstnavatel Crystalex oznámil na počátku ledna hromadné propuštění 1631 lidí, nejen v Novém Boru, ale i v Hostomicích na Teplicku, Karolince na Vsetínsku a Vrbně pod Pradědem.

Více než polovina zaměstnanců ještě v lednu skončila a další dávali výpovědi dnes. "Nový Bor se co do nezaměstnanosti dostal na historické maximum," řekla mluvčí úřadu práce. Přesná čísla sdělit nemohla, úřad je zveřejní za týden.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám