Hlavní obsah

Ne všichni propouštějí a šetří, ve společnosti Dalkia se zvyšují platy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Energetická společnost Dalkia Česká republika zvýší od ledna mzdy svým zaměstnancům o čtyři procenta. Na výplatních páskách by tak mohli objevit v průměru přes 32 000 korun. Zaměstnancům se také navýší o tisícikorunu osobní účet, na kterém bude mít letos každý 27 000 korun.

Článek

Další novinkou je úrazové pojištění pro všech 2700 zaměstnanců na 24 hodin denně. Vyplývá to z kolektivního vyjednávání, které vedení s odbory ukončilo začátkem ledna ve shodě.

"Závěr kolektivního vyjednávání považuji za koncensus obou stran. Vzhledem k současné hospodářské krizi považují odboráři výsledky jednání za uspokojivé," řekl předseda karvinských odborářů Ladislav Kugler. Odbory jednaly s vedením společnosti o dodatku kolektivní smlouvy platné v letech 2007 až 2009.

Díky čtyřprocentnímu navýšení mezd budou zaměstnanci Dalkie brát letos měsíčně zřejmě přes 32 000 korun. V roce 2007 činil průměrný plat 30 170 korun, plán pro loňský rok měl přesáhnout 31 000 Kč. "Průměrné reálné mzdy za loňský rok ještě neznáme. Odhaduji ale, že o dvě procenta překročily inflaci, která loni vzrostla o 6,3 procenta," naznačil Kugler.

Co je to osobní účet

Z ročního osobního účtu 27 000 korun mohou zaměstnanci sobě i rodinným příslušníkům zaplatit například rekreaci, dětský tábor, lázeňský pobyt, vzdělávací kurz nebo penzijní a životní pojištění. Čtyřiadvacetihodinové úrazové pojištění zavádí Dalkia v tuzemských firmách poté, co se osvědčilo ve Francii. "Zaměstnavatel navrhl skupinové pojištění všech zaměstnanců, a to na úrazy pracovní i mimopracovní," dodal odborář.

Mzdy v Dalkii budou letos nově rozšířeny o osobní hodnocení tarifních zaměstnanců, které bude činit 250 korun měsíčně. "Motivační složku mzdy zavádíme zkušebně na jeden rok pro všechny zaměstnance. Pokud někdo poruší pracovní povinnosti, o částku může na jeden až tři měsíce přijít," vysvětlil odborář.

Další výhody volné dny a bezúročné půjčky

Výsledkem kolektivního vyjednávání jsou také tři dny volna oproti dosavadním dvěma dnům, které zaměstnanci mohou využít k vyřízení osobních záležitostí. Mohou je zároveň vybrat na první tři dny neplacené nemocenské. Dalkia také letos zvýší o 2,5 miliónu korun objem finančních prostředků na bezúročné půjčky, dodal mluvčí společnosti Milan Wagner.

Mzdy v Dalkii dlouhodobě převyšují průměrné platy zaměstnanců velkých průmyslových firem v Moravskoslezském kraji, které za první tři čtvrtletí loňského roku dosahovaly 24 203 korun.

Energetická skupina Dalkia ČR s obratem 10,1 miliardy Kč v roce 2007 patří k největším francouzským investorům v Česku, kde působí od roku 1992. Vlastní ji světová jednička v oblasti environmentálních služeb - skupina Veolia Environnement a skupina EDF. Na severu Moravy působí Dalkia ČR v Ostravě, Havířově nebo Karviné, teplem zásobuje dalších 12 měst. Předloni vytvořila nekonsolidovaný čistý zisk 2,136 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám