Hlavní obsah

Lidé na jihu Moravy si stále častěji stěžují na způsob propuštění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Lidé na jihu Moravy si stále častěji stěžují na způsoby, jakými je zaměstnavatelé propustili z práce. Za poslední týdny vzrostl počet podnětů na inspektorátu práce několikanásobně. "Například jen v Brně jde o stovky stížností týdně", řekl Josef Čechman, který pro inspektorát pracuje. Na jednotlivých pobočkách tak museli posílit týmy, které propuštěným lidem radí.

Článek

Světová hospodářská recese donutila snižovat stavy stovky zaměstnavatelů v kraji. Jen za prosinec přibylo na jihu Moravy přes 4000 lidí bez práce a podle odborníků bude počet nezaměstnaných ještě narůstat. Děje se to každou zimu, nyní je ale nápor daleko silnější.

"Je cítit, že se v podnicích víc propouští. Poslední týdny jsou tu v úřední dny skutečně fronty. Zatímco dříve si lidé stěžovali hlavně na to, že třeba nedostali celou výplatu, nyní mají problémy se způsoby, jaké používají zaměstnavatelé při rozvázání pracovního poměru," popsal Čechman. Podle něj se nedá přesně určit, jestli se problémy častěji týkají českých nebo zahraničních zaměstnavatelů.

Doplnil, že zaměstnanci sami nemají často informace o tom, za jakých podmínek mohou být propuštěni a řada z nich přistoupí na ukončení pracovního poměru dohodou, kdy zaměstnavatel nemusí platit odstupné. Právě na to upozorňovaly už koncem minulého roku úřady práce a inspektoráty slíbily, že se tím budou víc zabývat. Teď už mají stovky podnětů i od lidí. "Velká část z nich je jen ústní, kdy lidé přijdou a chtějí tu situaci řešit co nejrychleji," poznamenal Čechman.

Víc lidí teď chodí i na úřady práce, kde se musí nezaměstnaní zaevidovat, pokud chtějí od státu dostávat podporu. Jen za první tři lednové dny to bylo kolem 3500 lidí a další stovky ještě nejspíš do konce ledna přijdou. Podle některých odhadů bude lednový nárůst nezaměstnanosti nejvyšší za poslední roky. Nasvědčuje tomu i prosincová statistika. Podle ní v kraji za měsíc přibylo nejvíc nezaměstnaných za poslední čtyři roky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám