Hlavní obsah

Kvůli hospodářské recesi ubývá v Plzeňském kraji zedníkům práce

PLZEŇ

Zedníkům v Plzeňském kraji ubývá práce kvůli hospodářské recesi. Řada občanů, kteří chtěli stavět rodinné domy, čeká na jaro, kdy předpokládají, že bude na trhu více řemeslníků a jejich práce bude levnější. S podobnými nadějemi vyhlížejí nyní lidé v regionu k únoru a březnu, kdy mají výrazně klesnout ceny bytů, zejména panelových.

Článek

"Když jsem dřív přišel do hospody a sháněl zedníka, klepali si na čelo anebo bych musel dát 300 korun na hodinu," řekl obyvatel obce Milavče na Domažlicku, který staví domek pro svoji rodinu. S jeho dokončením raději počká na jaro, odkdy předpokládá, že výrazně ušetří.

"Všichni budou muset snížit ceny. Individuální zedníci, stavební firmy i výrobci a dodavatelé stavebních materiálů," uvedl Vladimír Tomášek, šéf Stavební společnosti Plzeňského kraje, která je členem Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR. Tato situace by měla trvat celý příští rok. Svaz předpokládá, že na jeho konci začne mírná konjunktura, ale nevylučuje, že se krize prohloubí až do roku 2010.

"Poptávka bude klesat a všichni musíme dělat ústupky v cenách služeb i v šíři nabízeného sortimentu," řekl Tomášek, který je ředitelem firmy vyrábějící betonové stavební prvky. Zedníci budou dostávat za práci výrazně méně, cena nových i starších bytů klesne podle jeho odhadu v roce 2009 v průměru o 20 %.

Zedníci se vrací k původním povoláním

"V minulých letech dělal zedníka každý, kdo měl ruce a nohy. Teď se už ale řada z nich pomalu vrací ke svým původním profesím, nebo se ohlížejí po jistějším povolání," potvrdili manažeři regionálních stavebních firem. Snížení poptávky po stavbách cítí, ale stále ještě dobíhají úvěry čerpané předloni a loni. Příští rok bude slabší. "Před dvěma třemi lety se o nás banky praly. Půl miliónu bez prokázání příjmů na občanku či řidičák dávala každá druhá banka," řekl Jiří Mužík z Klatov.

V kraji se dá sehnat zedník za 200 korun na hodinu, ale v sezóně od dubna do října se za něj platilo někde až 350 korun. "Lidé ve vsích ale většinou dobře vědí, kdo chce rychle zbohatnout a kdo deset let drží slušné ceny. Ti budou mít kšefty pořád," řekl mladík z Milavčí.

Banky utáhly kohoutky

Situace je dána nižší dostupností peněz. "Soukromé úspory jsou většinou vyčerpané a banky teď poskytují hypoteční úvěry velmi obezřetně," potvrdily plzeňské realitní kanceláře. Zahraniční investoři přestávají financovat logistická centra, kancelářské objekty a další projekty, které okamžitě nebudou přinášet zisk.

V regionu skončila řada developerských projektů bytů. Logistická centra, nájemní haly a hlavně kancelářské budovy se podle profesního sdružení stavebníků nezaplňují podle plánů investorů. "Všichni s napětím očekáváme začátek stavební sezóny v dubnu, zda se zájem o stavění zvedne," dodal Tomášek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám