Hlavní obsah

Příjemci dávek se mohou naučit jak podnikat a řídit firmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Lidé pobírající sociální dávky, například nezaměstnaní a ženy na mateřské, mohou od ledna v šesti regionech získat praktické znalosti potřebné k podnikání a řízení malých firem. Řekl to Petr Kloboučník z obecně prospěšné společnosti Prosperita. Podle ředitelky klatovského úřadu práce je takové vzdělávání výhodné.

Článek

Nejdůležitější je dobře zvolit námět podnikání, řekla. Řada Čechů se myslí, že se know-how naučí sami.

Češi, kteří hledají své uplatnění na trhu práce, zůstávají dlouho závislí na státu. To je rozdílné oproti řadě jiných států, kde se raději pouští do malého podnikání. Největší překážkou v začátcích je nedostatek praktických znalostí o firemních financích, účtování, jednoduchém marketingu, jednání s klienty a zaměstnanci, řekl pořadatel.

Komu jsou kurzy určeny?

"Série kurzů Naučte se řídit byznys je určena budoucím podnikatelům a manažerům, kteří nedisponují praktickými znalostmi ani dostatkem peněz na vzdělání. Účastník platí pouze administrativní poplatek stokorunu za den, celkově pak 800 Kč," dodal. To je možné díky financování z prostředků Citi Foundation. Za obdobné vzdělání se podle Kloboučníka nyní na trhu platí přibližně 3000 až 4000 za jeden den.

"Podobné kurzy nabízí řada firem, ale uváděná cena je velmi slušná," řekla ředitelka klatovského úřadu práce Marie Bučková. Češi jsou konzervativnější a pokud například přijdou o práci, bojí se začít sami podnikat kvůli tomu, že neuspějí. Odvážnější jsou Moravané.

Kurzy Erudia budou v Praze, Brně, Plzni, Hradci Králové, Českých Budějovicích a Liberci. Lektory jsou profesionálové z praxe. V závěru každý obhájí vlastní podnikatelský projekt.

Společnost pořádá kurzy podruhé. Letos jej absolvovalo 200 účastníků, řada nezaměstnaných, ale také například matek, jež se po mateřské dovolené rozhodly zůstat doma a podnikat. "Máme absolventy, kteří se na základě podnikatelského plánu vypracovaného v kurzu, rozhodli otevřít restauraci, obchod s potravinami, centrum pro péči o tělo anebo nabízet kurz plavání pro děti," dodal Kloboučník.

Reklama

Související témata:

Související články

Dovolená, která se dá odečíst z daní

Stojíte před rozhodnutím, jak posílit soudržnost týmu zaměstnanců, jak je odměnit nebo motivovat? Chcete poděkovat klientům nebo zapůsobit na potenciální...

Výběr článků

Načítám