Hlavní obsah

Náhrady pro pracovníky po nemoci z povolání by mohly vzrůst

PRAHA

Ministři budou na zasedání vlády jednat o zvýšení náhrad za ztrátu výdělku pro pracovníky, kteří utrpěli pracovní úraz nebo nemoc z povolání. Od ledna se budou průměrné důchody zvyšovat o 4,4 procenta; ve stejné výši by se měly zvýšit i náhrady.

Článek

S odpovídajícím zvýšením příjmů by v případě, že ministři změny odsouhlasí, mohli počítat i pozůstalí po obětech pracovních úrazů. Oznámil to Jiří Sezemský, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí, které novou úpravu předkládá.

Podle ministerstva práce může kabinet částky upravit dle zákoníku práce a občanského zákoníku v souladu s vývojem mezd v zemi. V roce 2005 se vláda usnesla na tom, že bude náhrady pravidelně valorizovat stejně jako penze.

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky v Česku nemocí z povolání ubývá. Zatímco v roce 2006 ústav zaznamenal 1122 pacientů s nemocí z povolání, loni jich evidoval o 60 méně. Třetina hlášených nemocí z povolání byla loni vyvolána přetěžováním končetin, pracovníci dále trpěli poruchami sluchu, cévními onemocněními, nemocemi dýchacích cest a plic a kožními chorobami. Dlouhodobě nejvíce ohrožení různými nemocemi z povolání jsou zejména zdravotníci a horníci.

Ministři se budou zabývat také upřesněním podmínek zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů zejména z hlediska jejich odměňování a řízení. Budou jednat zejména o katalogu upřesňujícím jednotlivé činnosti v bezpečnostních sborech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám