Hlavní obsah

Dovolená, která se dá odečíst z daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stojíte před rozhodnutím, jak posílit soudržnost týmu zaměstnanců, jak je odměnit nebo motivovat? Chcete poděkovat klientům nebo zapůsobit na potenciální klienty nové? Mnoho společností k tomuto účelu využívá incentivní programy, které „na klíč“ připraví některá ze specializovaných agentur. Z velké části lze program zahrnout do nákladů.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Pro incentivní turistiku jsou vhodné i exotické lokality.

Článek

Odborné semináře, firemní školení, tématické zájezdy, kongresy, exkurze a studijní cesty – to vše jsou aktivity, které jsou vzhledem k odborné náplni daňově uznatelné.

Nabídky agentur specializovaných na incentivní programy obsahují množství nevšedních zážitků. Jako doplněk pro odreagování lze k programu přidat třeba řízení plachetnice, jízdu snowmobilem po ledovci nebo potápěčské safari. Nabídky pochopitelně obsahují i řadu méně adrenalinových a exotických činností.

Realizace „na klíč“ má řadu výhod

Jedno však mají společné, jde o moderní trend dnešní podnikové kultury. Realizace na klíč přináší řadu výhod. Veškeré starosti s organizací a koordinací připadnou zkušené agentuře, která dodá veškeré doklady, zařídí cestovní náležitosti a pomůže vše naplánovat. Dále připraví podrobný rozpis nákladů, slev a účtování položek, zařídí kompletní cestovní pojištění a obstará víza. Analýzou programu s daňovými poradci zajistí, aby byla celá akce pro klienta daňově uznatelná.

Důvodem, proč je o podobné aktivity v dnešní době tak veliký zájem, je podle Tomáše Cikána, ředitele cestovní kanceláře ESO travel fakt, že se jedná o součást důmyslného nástroje pro práci se zaměstnanci a s image společnosti. Roli hraje i to, že už podobné akce vzhledem k měnící se legislativě a rostoucím cenám nikdy levnější nebudou.

Cena je důležitá, na kvalitě programu by se ale nemělo šetřit

Ceny incentivních programů však nelze srovnávat s běžnými turistickými zájezdy. Výdaje za kvalitní služby a odborný program nejsou zrovna těmi položkami, na kterých by se mělo šetřit. Platí zde jednoduchá úměra – čím je lokalita méně atraktivní, tím kvalitnější by měl být program a zážitky.

Velmi perspektivní je proto také tuzemská turistika, u které lze část ušetřenou na cestovních nákladech plně investovat do kvalitnějšího programu. Nabízené lokality a akce však rozhodně neatraktivní nejsou. Jde o působivé prostory hradů, zámků, klášterů, jízdy historickými vlaky, koncerty v jeskyních, atd. Zájem začíná být o outdoorové programy v podobě jízdy s terénními vozidly či střelbě z různých zbraní.

Top 10 nejlákavějších aktivit

  • Robinzonské výsadky na pustém ostrově v jižním Thajsku
  • Jízda na čtyřkolce horským terénem
  • Vysokohorský výšlap s plným vybavením
  • Řízení plachetnice v Karibiku
  • Potápěčské safari na Zanzibaru
  • Výlet džípem po poušti
  • Jízda snowmobilem po ledovci
  • Projížďka se starými americkými veterány ulicemi Havany
  • Výprava za bizony a losy do Yellowstonského parku
  • Přenocování v ledovém hotelu.

O tom, jaké se pro incetivní turistiku nabízejí destinace, a jaký zvolit program, se dočtete příští týden.

Reklama

Související témata:

Související články

Před pracovním pohovorem nepodceňujte přípravu

Hledáte novou práci. Právě jste dostali odpověď na vaši žádost a za pár dní máte jít na pohovor. Možná si myslíte, že právě vy jste tím ideálním kandidátem...

Výběr článků

Načítám