Hlavní obsah

Blanenský úřad práce bude mít otevřeno i v sobotu, čeká nápor

– BLANSKO

Blanenský pracovní úřad bude mít začátkem ledna kvůli očekávanému většímu přílivu nezaměstnaných otevřeno i v sobotu. Lidé, kteří k 31. prosinci 2008 skončili v zaměstnání, se tak mohou přijít nahlásit do evidence. Úředníci odhadují, že uchazečů o místo by mohlo, mimo jiné kvůli světové finanční krizi, přijít až o polovinu víc než v jiné měsíce.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Úřad práce v Blansku bude mít v lednu otevřeno i v sobotu.

Článek

Jiné pracovní úřady v kraji zatím podobné rozšíření úředních hodin neplánují. Na Blanensku bylo v listopadu bez práce kolem 3000 lidí, míra nezaměstnanosti dosáhla 5,7 procenta, což je o několik desetin procentního bodu méně než krajský průměr. Analytici odhadují, že se bude v příštích měsících výrazněji zvyšovat, především kvůli hospodářské krizi.

Podle zákona se musí bývalý zaměstnanec nahlásit na pracovním úřadě do tří pracovních dnů od ukončení pracovního poměru. V lednu by to tak bylo až v úterý 6. ledna. "Nechceme ale tu tíživou situaci lidem zbytečně prodlužovat," uvedla Jitka Lorková, ředitelka pracovního úřadu v Blansku.

Kolik by mohlo přijít lidí, si netroufá odhadovat. Jisté ale je, že v prosinci skončí v okrese například stovky strojařů. Podle všeho budou propouštět i další firmy. Blanenský úřad jim 3. ledna otevře jak centrální pobočku v okresním městě, tak další pracoviště v Boskovicích a Letovicích.

Pokud to bude situace vyžadovat, otevře úřad evidenci i první soboty v dalších měsících. Vždy začátkem měsíce bývá nápor největší, doplnila Lorková. Kromě soboty rozšíří její lidé úřední hodiny i v pátek 2. ledna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám