Hlavní obsah

Slovenské železniční odbory vyhlásily stávkovou pohotovost

– BRATISLAVA

Největší slovenské odborové sdružení železničářů vyhlásilo stávkovou pohotovost. Důvodem rozhodnutí Odborového sdružení železničářů (OZŽ), které sdružuje asi 70 % pracovníků železnic, je údajné dlouhodobé neřešení situace v odvětví, ale i možné propouštění nebo zmrazování mezd. Předseda OZŽ František Petroci nevyloučil ani skutečnou stávku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Slovenští železničáři jsou připraveni stávkovat.

Článek

Odboráři hrozí stávkou, pokud vláda nepřistoupí na jejich požadavky na zlepšení situace na železnici. "V případě ostré stávky se určitým způsobem zastaví i železniční doprava," poznamenal Petroci.

Ministerstvo dopravy i premiér Robet Fico dali garanci, že propouštět se nebude, řekl mluvčí ministerstva Marián Jánošík. Dodal, že ministerstvo je ochotno k dialogu i v rámci vlády.

"Železniční dopravě na Slovensku hrozí kolaps. Jeho bezprostřední příčinou jsou systémové chyby ve státní dopravní politice," zdůraznilo předsednictvo OZŽ.

Odboráři chtějí prosadit například přijetí Programu revitalizace železnic či opatření k financování nákladů za používání železniční dopravní cesty, které by podle nich zrovnoprávnilo železniční dopravu na dopravním trhu a vytvořilo předpoklady pro její konkurenceschopnost. Poplatky za používání slovenské železniční infrastruktury patří mezi nejvyšší v Evropské unii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám