Hlavní obsah

Volnočasové benefity poskytuje 80 procent zaměstnavatelů

PRAHA

Volnočasové zaměstnanecké benefity, mezi které patří příspěvky na dovolenou, kulturu, sport a relaxaci, poskytuje svým zaměstnancům 80 % tuzemských společností.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zimní dovolená patří také mezi zaměstnanecké benefity.

Článek

Průměrná výše ročního rozpočtu na jednoho zaměstnance je 5000 korun, maximum se pohybuje okolo 15 000 Kč. Minimální částka na tento druh benefitů je 500 korun. Vyplývá to z průzkumu společnosti Mercer.

Přibližně 40 % společností poskytuje volnočasové benefity ihned po zkušební době. Zhruba stejně vysoké procento firem odměňuje zaměstnance tímto způsobem až po delším časovém období.

Nejrozšířenější je poukázkový model

Trh volnočasových benefitů je v Česku oproti ostatním východoevropským zemím poměrně rozvinutý. V současné době lze využívat několik způsobů jejich správy. Pravděpodobně nejrozšířenější je využití takzvaného poukázkového systému, který uplatňuje více než 40 procent společností. Přímou smlouvu s dodavateli využívá 35 procent zaměstnavatelů.

Zaměstnanci mají k dispozici většinou roční, čtvrtletní nebo průběžné rozpočty. Průběžné rozpočty jsou roční rozpočty, které jsou kráceny podle délky zaměstnaní ve společnosti, a to především u nově nastupujících zaměstnanců. Díky současné daňové úpravě jsou volnočasové benefity placeny ze zisku společnosti a na straně zaměstnance vůbec nevstupují do daňového základu.

Mercer provedla letošní krátký průzkum odměňování a zaměstnaneckých benefitů ve společnostech především z Prahy a Středočeského kraje. Firma se zabývá také průzkumy například v oblasti spokojenosti a kvality života.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám