Hlavní obsah

Hartmann-Rico propustí dvěstěpadesát zaměstnanců, uzavře celý závod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOST

Společnost Hartmann-Rico do konce příštího roku uzavře svůj závod v Mostě, v němž vyrábí obinadla a obvazy. Firma plánuje útlum výroby v tomto závodě a postupně propustí všech 249 zaměstnanců. Výroba obvazů je kvůli globální ekonomické krizi a vysokému kurzu koruny v Evropě neudržitelná, zdůvodňoval uzavření generální ředitel Hartmann-Rico Ľubomír Páleník.

Článek

Rozhodnutí oznámilo vedení firmy dnes odpoledne zaměstnancům. Ti budou do dvou týdnů znát přesný harmonogram propouštění. "Naše sociální cítění vyjádříme tím, že investujeme několik miliónů (korun) do odstupného nad rámec zákoníku práce," řekl Páleník. Zaměstnanci dostanou klasické tříměsíční odstupné podle zákoníku práce a další jeden nebo dva platy podle odpracovaných let a podle doby, jak dlouho ještě u firmy zůstanou.

Vedení zaměstnancům nabídlo i práci ve svých závodech ve Veverské Bitýšce na Brněnsku, Chvalkovicích na Náchodsku a Havlíčkově Brodě. Firma ale nepředpokládá, že to všichni zaměstnanci přijmou. Vedení společnosti míní, že zaměstnanci jsou vysoce kvalifikovaní a práci si najdou. Mostecko je však dlouhodobě postiženo největší nezaměstnaností v ČR, na konci října tam míra nezaměstnanosti dosahovala 12 %.

V Mostě se vyrábí obvazy

Závod v Mostě se specializuje na výrobu obinadel a obvazů. Firma jejich výrobu přesune do závodů v Indii a Číně. "Vedení společnosti v průběhu několika let usilovalo o to, aby výroba obinadel a obvazů zůstala i nadále v České republice. Tímto úsilím a zejména efektivitou práce a příkladným přístupem všech zaměstnanců v Mostě se nám podařilo oddálit uzavření závodu o tři, čtyři roky," uvedl Páleník.

Už v minulosti přesunul Hartmann část výroby do ciziny, propouštět však nemusel. Největší domácí výrobce zdravotnických a hygienických potřeb zaměstnává celkem asi 1500 lidí. Podle firemní strategie se mají jednotlivé závody skupiny Hartmann specializovat na určitý druh zboží. Například v ČR se vyrábí textilie pro operační sály pro celou skupinu Hartmann.

Reklama

Související témata:

Související články

Výrobce autodílů už opouštějí cizinci

Velké výrobce automobilových dílů z Rokycanska už opouštějí kvůli krizi stovky zahraničních pracovníků, které jim dodaly personální agentury. Rokycanský okres...

Výběr článků

Načítám