Hlavní obsah

Pokud bude Škodovka propouštět, město se bojí kriminality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MLADÁ BOLESLAV

Celosvětová krize v automobilovém průmyslu může mít dopad i na výši kriminality v Mladé Boleslavi, kde sídlí největší česká automobilka Škoda Auto. Firma zaměstnává tisíce zahraničních dělníků a případné hromadné propouštění by se dotklo jako první zřejmě jich.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Škoda Auto zaměstnává v současné době 24 000 lidí.

Článek

Vedení města se proto obává chování cizinců, kteří zůstanou ve městě bez stálého příjmu. Plán pro takovou situaci již připravila i městská policie.

Schůzku na téma hromadného propouštění cizinců nedávno měli zástupci města, úřadu práce, ministerstva vnitra, ministerstva pro místní rozvoj a Škody Auto. "Jednalo se zatím o informativní jednání, byl to takový nástřel problémů, které by v Boleslavi mohly vzniknout," řekl náčelník městské policie Tomáš Kypta.

Pětačtyřicetitisícová Boleslav tuto situaci nemůže brát na lehkou váhu, s podílem 13,5 procenta cizinců se řadí v tomto ohledu na druhé místo v Česku.

Policie počítá s posílením nočních směn

"Zástupce Škody oznámil, že k určitému propouštění již dochází, ale není to tak hrozné, více se uvidí koncem roku. Proto musíme být připraveni," podotkl Kypta. Městská policie již připravila nové rozpisy služeb, které by počítaly především s vyšším počtem nočních směn. "Zkoušíme i jiný systém služeb v ohrožených lokalitách," sdělil Kypta. Kritická místa jsou zejména v okolí ubytoven.

Škoda Auto zaměstnává zhruba 4000 zahraničních dělníků, vzhledem k rozsáhlým odstávkám výroby se dá předpokládat, že bude jejich stavy snižovat. Někteří se vrátí domů, zástupci města však mají strach z těch, kteří zůstanou a nebudou mít práci. "Na té schůzce jsme se shodli, že je třeba připravit projekt, který bude danou situaci řešit. Ignorovat to nemůžeme, půjde případně o vážný problém," uvedl náměstek primátora Jaroslav Polívka.

Městská policie spoléhá na preventivní účinek akce, kterou provedla již na jaře. Ve spolupráci se Škodou se spojila s největšími personálními agenturami na Boleslavsku a zjistila, kde je ubytováno nejvíce dělníků najednou. "Podařilo se nám vystěhovat ty nejproblémovější, kteří kradli a hlavně o víkendu nedodržovali noční klid. Řada z nich také přišla o práci. Poté se situace přece jen uklidnila, byl to takový symbolický zdvižený prst," dodal Kypta.

Cizinci se nelíbí ani místním obyvatelům

Z mnoha cizinců ve městě nejsou nadšení ani někteří obyvatelé. "Nechci je házet do jednoho pytle, ale fakt je, že s nimi jsou především špatné zkušenosti. Pokud by tu měli být jen tak bez práce, nedovedu si to vůbec představit,"svěřil se jeden z místních obyvatel. Boleslavský primátor Raduan Nwelati již dříve prezentoval záměr přesunout některé ubytovny z centra na městskou periferii, což by mělo přispět ke klidu ve městě.

O propouštění ve Škodě Auto se začalo mluvit v souvislosti s celosvětovou finanční krizí, která postihla i automobilový průmysl. Firma již na konci října týden nevyráběla a naplánovala několik dalších odstávek výroby, jimiž chce snížit skladové zásoby. Hromadné propouštění však zástupci firmy zatím oficiálně popírali. V automobilce pracuje asi 24 000 lidí.

Reklama

Související články

Výrobce autodílů už opouštějí cizinci

Velké výrobce automobilových dílů z Rokycanska už opouštějí kvůli krizi stovky zahraničních pracovníků, které jim dodaly personální agentury. Rokycanský okres...

Výběr článků

Načítám