Hlavní obsah

Situace na trhu práce se zhoršila, volných míst ubylo

PRAHA

Situace na trhu práce se v říjnu přes pokles míry nezaměstnanosti zhoršila. Počet volných pracovních míst následkem zpomalující se ekonomiky klesl. Shodli se na tom analytici, podle kterých už to bude s hledáním práce jenom horší. Míra nezaměstnanosti podle dnešních údajů ministerstva práce a sociálních věcí v říjnu klesla na 5,2 % ze zářijových 5,3 %.

Článek

"Nad trhem práce se stahují černá mračna," řekl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Říjen bývá z hlediska změny počtu nezaměstnaných jedním z nejlepších měsíců, jelikož čerství absolventi škol jsou již většinou umístění a sezonní práce běží naplno. Letošní pokles počtu lidí bez práce byl ovšem nejmírnější za posledních deset let. Varujícím znakem je propad v počtu volných pracovních míst. Horší situace panovala na trhu práce naposledy v roce 1998, dodal.

"Přes dosavadní solidní čísla můžeme sledovat některé negativní trendy. Volných pracovních míst bylo v říjnu 130 000, zatímco od února do srpna jsme pravidelně viděli čísla nad 150 000," doplnil analytik Patria Finance Tomáš Vlk . Na tomto ukazateli se podle něj projevuje vliv zpomalující ekonomiky. Pomalejší růst produkce a zhoršený výhled znamená menší potenciál pro nabírání dalších zaměstnanců. Menší počet volných míst, který zřejmě bude pokračovat v poklesu, zhorší šance na nalezení práce v následujících měsících, doplnil.

Nezaměstnanost dlouhodobě poroste

Firmy pod tlakem klesající poptávky nejprve ruší volná místa a až pak propouštějí, upozornila analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Výrazněji se podle ní začne propouštět pravděpodobně na přelomu roku a v průběhu dalších dvou let. "V roce 2009 počítáme se zvýšením nezaměstnanosti z letošních 5,4 procenta na 6,1 procenta a v roce 2010 na 6,6 procenta, kde byla shodou okolností v roce 2007," odhadla.

"Nižší než současné nezaměstnanosti se už do konce roku nedočkáme," souhlasil analytik ČSOB Petr Dufek. Slábnoucí růst ekonomiky čelící recesi v západní Evropě si vyžádá větší než obvyklé propouštění, které se však soustředí především na agenturní pracovníky ze zahraničí. Firmy se ale podle něj nebudou chtít zbavovat kmenových pracovníků, takže se v době slábnoucí poptávky spíše budou snažit o přísnější řízení nákladů. Dojde proto s velkou pravděpodobností k výraznějšímu zpomalení růstu mezd, podotkl.

Skutečně vysoká nezaměstnanost Česku podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové nehrozí. Trh práce opouští silné poválečné ročníky a na jejich místo nastupují slabé ročníky z konce 80. let. Vedle toho prý roste počet mladých lidí, kteří chtějí studovat, a odkládají tím nástup na trh práce.

Tento demografický vliv bude pokračovat a bude dominovat vývoji na trhu práce. "I při budoucím pomalejším růstu ekonomiky proto již nebudeme mít tak vysokou míru nezaměstnanosti jako třeba v roce 2003, kdy jsme se pohybovali po řadu měsíců nad deseti procenty," odhadla.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyjádřete se k zákoníku práce

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve středu na svých internetových stránkách zveřejní návrh chystaných změn zákoníku práce řekl mluvčí ministerstva Jiří...

Výběr článků

Načítám