Hlavní obsah

V USA ubývají pracovní místa rychleji, než se čekalo

NEW YORK

Situace na trhu práce ve Spojených státech se podle předběžných údajů za říjen zřejmě zhoršila více, než se čekalo. Soukromí zaměstnavatelé zrušili během října 157 000 míst, uvedla předběžná říjnová zpráva soukromé personální agentury ADP Employer Services. Údaj je nejvyšší od listopadu 2002.

Článek

 Podle Joela Prakkena, předsedy Macroeconomic Advisers LLC, která na studii s ADP spolupracovala, je pravděpodobné, že zaměstnavatelé začnou snižovat stavy zaměstnanců o 200 000 za měsíc. Prakken dodal, že nečeká obrat těchto čísel k lepšímu do poloviny příštího roku.

ADP revidovala ztrátu míst za září na 26 000 z předběžně uvedených osmi tisíc. Oficiální čísla o nezaměstnanosti a říjnovém vývoji na trhu práce zveřejní Spojené státy tento pátek. Údaje vlády dávají ucelenější obrázek o situaci.

Ekonomové předpokládali, že zpráva ADP přinese úbytek 100 000 míst v soukromém sektoru USA. Někteří ale očekávají, že páteční propad počtu míst bude v oficiální statistice hlubší, než se v průměru předpokládá.

U vládní statistiky se za říjen očekává ztráta 200 000 míst. Od začátku roku by to byl celkem téměř jeden milión. U míry nezaměstnanosti se předpokládá vzestup na 6,3 z 6,1 procenta. Ekonomové předpokládají, že nezaměstnanost nakonec vzroste až na osm procent, než se začne trh oživovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Nezaměstnanost v EU zůstala v srpnu na 6,9 %

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii zůstala v srpnu na 6,9 % a je stále výrazně vyšší než v České republice, kde tento ukazatel klesl na 4,3 % z červencových...

Výběr článků

Načítám