Hlavní obsah

Péče o pracovníky může snížit fluktuaci i nemocnost na polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Snížení fluktuace i nemocnosti zhruba na polovinu je výsledek programu péče o zaměstnance libereckého výrobce autoklimatizací Denso Manufacturing. Svým pracovníkům společnost nabízí nejen lékaře přímo na pracovišti, ale od loňského roku i vlastní rehabilitační středisko a fyzioterapeuta.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Na péči o zaměstnance se svým projektem podílí i VZP

Článek

Další benefity pracovníkům přinese spolupráce firmy s libereckou pobočkou Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) v rámci projektu Zdravá firma. VZP je největší zdravotní pojišťovnou, v Libereckém kraji je jejími klienty více než 80 % obyvatel. Spolupráce pojišťovny a Densa je v Libereckém kraji pilotním projektem, který má ostatním zaměstnavatelům ukázat přínosy péče o zaměstnance a možnosti spolupráce s pojišťovnou.

„Cílem projektu je zlepšení péče o zdraví lidí, nabídku připravujeme vždy podle potřeb konkrétního zaměstnavatele,” doplnil ředitel VZP v Libereckém kraji Jiří Benedikt. Dodal, že letos pojišťovna na projekt uvolnila 1,1 milionu korun.

Co získali zaměstnanci?

Díky spolupráci s VZP získají zaměstnanci Denso tři poukazy na rekondiční pobyty ve wellness centru libereckého Babylonu. „Navíc si ale mohou nechat třeba změřit cholesterol, nabízíme i poradenství o zdravé výživě a podobně,” řekl Benedikt. Podobná spolupráce se podle něho rozbíhá také v dceřiné firmě Airs Manufacturing a v českolipské společnosti Fehrer Bohemia.

„Věříme, že i další firmy v regionu projeví o podobnou nabídku zájem, i když to od nich nebude zadarmo,” řekl Benedikt. Dodal, že pojišťovna předpokládá, že i firmy samy se do projektu aktivně zapojí.

Třeba Denso do vybavení svého rehabilitačního centra investovalo zhruba milion korun a dalších 400.000 korun stojí jeho roční provoz. Firma navíc hradí poukazy těm zaměstnancům, kteří nejsou pojištěnci VZP a o benefit by tak přišli. „Jde o zhruba 15 procent pracovníků, jejichž poukazy stály dalších 140.000 korun,” dodala personalistka Densa Radka Lankašová. Firma také zdarma očkuje své zaměstnance proti chřipce, na zdravý životní styl se orientuje i místní kuchyně.

Jeden z největších zaměstnavatelů

Liberecké Denso Manufacturing CZ patří k největším zaměstnavatelům v Libereckém kraji. Výrobce autoklimatizací zaměstnává 1800 lidí. Firma je součástí japonské skupiny Denso, která do vybudování libereckého závodu investovala tři miliardy korun. Výrobu v Liberci zahájila na podzim 2003.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám