Hlavní obsah

Propouštění v zahraničních automobilkách pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DETROIT, STOCKHOLM

Finanční krize udělá z dalších osob pracujících v automobilovém průmyslu nezaměstnané. Americkou automobilku Chrysler opustí přes osmnáct set zaměstnanců, švédské Volvo propustí dalších osm set padesát lidí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Americká automobilka Chrysler uspíší uzavření jedné ze svých montážních továren. V dalším závodě pak omezí počet směn. Tato opatření povedou k zániku zhruba 1825 pracovních míst. Chrysler tak reaguje na zpomalení světové ekonomiky a přesun poptávky k malým vozům. Chrysler podle svých internetových stránek zaměstnává ve Spojených státech kolem 100 000 lidí.

Švédský výrobce nákladních automobilů a těžkých stavebních vozidel Volvo oznámil, že propustí dalších 850 zaměstnanců. Propouštění postihne divizi Volvo Construction Equipment (Volvo CE), která vyrábí automobily a mechanismy využitelné především ve stavebnictví, například bagry a nakladače.

Již nedávno přitom stejný koncern oznámil propuštění 500 pracovních sil. Příčinou je pokles zájmu na světových trzích, který započal na severoamerickém kontinentu a nyní se šíří i do Evropy a na jiné kontinenty. Globální finanční krize nyní urychlila jeho průběh. Loňský rok byl přitom v roční zprávě 2007 označen pro Volvo CE jako "rekordní“.

Ztráta 850 míst postihne jen zaměstnance ve Švédsku, a to především v menších švédských městech. Vyjednávání o propouštění s odbory teprve začnou, nyní ještě stále probíhají rozhovory o uskutečnění předchozí, první propouštěcí vlny. Před začátkem letošního propouštění mělo Volvo CE ve Švédsku asi 5000 zaměstnanců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám