Hlavní obsah

Cizinců pracujících na Vysočině přibylo o 30 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

Počet cizinců pracujících na Vysočině za poslední rok stoupl skoro o 29 %. Letos v září podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí v kraji pracovalo 8259 cizích státních příslušníků, což je zhruba o 1800 osob více než před rokem.

Článek

Nejvíce zahraničních pracovníků si vydělává na Pelhřimovsku, protože tento region má nejnižší nezaměstnanost v kraji. Tamní úřad práce ale kvůli propouštění podmínky pro přijímání cizinců v poslední době zpřísnil.

„Dobu pracovního povolení jsme zkrátili. Dřív jsme ho dávali na rok, nyní na půl roku,” přiblížila ředitelka úřadu práce Věra Kovářová. Na Pelhřimovsku v září pracovalo 2769 cizinců, tedy třetina z jejich celkového počtu v kraji. V té době hledalo na Pelhřimovsku práci asi 1300 místních lidí, což představovalo míru nezaměstnanosti 3,2 %. Tamní podniky ale ještě nabízejí přes 500 volných pracovních míst. „Nedali bychom povolení cizincům, kdybychom na ta místa měli naše lidi,” podotkla ředitelka.

Firmy v regionu podle Kovářové do nedávné doby cizince potřebovaly kvůli nízké nezaměstnanosti. V poslední době se ale situace na trhu práce o něco zhoršila, protože propouštění ohlásilo několik firem. Podniky dostaly od úřadu práce upozornění, že pokud to bude potřeba, domácí pracovníci budou mít před cizinci přednost.

V jakých profesích cizinci pracují?

Na Pelhřimovsku pracují zahraniční dělníci hlavně ve strojírenství, stavebnictví, zemědělství a donedávna i v textilní výrobě, která už ale skoro vymizela. Koncem září ukončil výrobu pelhřimovský podnik Alfatex Móda se 178 pracovníky. Nejpočetnější cizí národností jsou Ukrajinci, jichž je evidováno kolem 1370. Následují Slováci, Mongolové, Moldavané a Vietnamci. O povolení k zaměstnání žádají pracovníci ze zemí mimo EU.

Druhý nejvyšší počet cizinců na Vysočině, kolem 2400, v září zaměstnávaly firmy na Jihlavsku, následovalo Havlíčkobrodsko s 1780 cizinci a Žďársko s necelou tisícovkou zahraničních pracovníků. Na Třebíčsku, které má dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost na Vysočině, vypomáhalo jen 294 cizinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám