Hlavní obsah

Zaměstnance ve školství podpořilo přes padesát tisíc lidí

PRAHA

Školské odbory doručily vládě petiční archy s více než 52 000 podpisy, žádající zvýšení mezd nepedagogických pracovníků škol. Nelíbí se jim, že vyjednané zvýšení platů se týká pouze učitelů, a ne například školníků a kuchařek.

Článek

"Nyní budeme 30 dní čekat, jak vláda na petici zareaguje," řekla místopředsedkyně odborů Markéta Vondráčková. Podle ní by si měla uvědomit, že mnoho správních pracovníků škol tvoří středoškolsky vzdělaní lidé, kteří podle ní nemají odpovídající platové ohodnocení.

Mzdy neučitelských zaměstnanců škol se často pohybují zhruba na polovině průměrné mzdy v České republice, která v druhém čtvrtletí letošního roku překročila 23 000 korun, uvedla Vondráčková. Nepedagogové brali podle odborářů v prvním pololetí letošního roku v průměru přibližně 12 130 korun.

Odboráři si od počátku roku stěžují na vysokou inflaci a tvrdí, že jejím vlivem reálné mzdy v regionálním školství klesají. Na dnešní tiskové konferenci uvedli, že průměrný plat v mateřských, základních a středních školách činil v prvním pololetí asi 19 450 korun. Pedagogové podle odborů brali přes 22 600 korun, tedy zhruba 96 procent průměrného platu v ČR. Platy učitelů v regionálním školství meziročně vzrostly přibližně o 350 korun, tedy o 1,6 procenta, tvrdí odbory. Inflace přitom v poslední době překračuje šest procent.

Pedagogům se platy zvyšují

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) už na jaře vyjednal zvýšení platů pro pedagogy. Letos školy dostaly na jejich mzdy 0,5 miliardy korun. V následujícím roce by však zvýšení mělo být výraznější a platy pedagogů by měly posílit čtyři miliardy.

Ministerstvo školství odhaduje, že mzdy učitelů tak vzrostou minimálně o šest až sedm procent. Je prý možné, že růst bude činit až deset procent, protože se do něj promítnou odchody pedagogů v souvislosti s klesajícím počtem žáků.

Podle odborů však bude růst nižší. Tvrdí, že učitelé dostanou přidáno zhruba o 7,8 procenta. "Aby byl nárůst desetiprocentní, muselo by z regionálního školství odejít asi 3000 pedagogů," řekl místopředseda odborů Václav Pícl. Ročně podle něj přitom odejde za školství asi tisícovka lidí. Podle odborářů se tak pouze vyrovná letošní propad mezd a inflace, která bude v příštím roce.

Odboráři také nesouhlasí s tím, že se má zvyšování mezd pedagogů projevit pouze v motivační složce platu, tedy v osobním ohodnocení. Odborářům se také nelíbí návrhy na to, aby provozní a správní zaměstnanci přešli pod kraje a obce. "Odmítáme jakékoliv přesuny přímých výdajů na vzdělávání z kapitoly ministerstva školství do daňových příjmů krajů, případně obcí," píšou odbory ve svém prohlášení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám