Hlavní obsah

Iluzionista Pavel Kožíšek: V mém povolání nejsou žádné čáry

PRAHA

Pod pojmem kouzelník si lidé představí postavu zahalenou v plášti s vysokým kloboukem na hlavě, ze kterého tahá na požádání králíky. O tom, jak to s tímto povoláním opředeném tajemstvím doopravdy je, prozradí něco víc Pavel Kožíšek, iluzionista.

Článek

Jaké je vaše původní povolání?

Vystudoval jsem kulturologii na filozofické fakultě a už během studií jsem si vydělával jako kouzelník. Takže po fakultě, když jsem stál před rozhodnutím, čím se budu živit, to byla jednoduchá volba. Mám obrovské štěstí, že práce je zároveň mým koníčkem.

Jak se člověk stane „kouzelníkem“? Je to povolání – nebo poslání?

Je to práce jako každá jiná. Vždycky říkám, že kouzelník je vlastně to nejpoctivější řemeslo na světě, protože kouzelník přichází na jeviště a už v úvodu divákům říká, že je bude klamat a oni mu na tuto hru dobrovolně a rádi přistupují. Kéž by to tak platilo i v ostatních profesích.

Ve vaší profesi se musíte bezvýhradně spolehnout na svoje spolupracovníky, že?

Ano, máte naprostou pravdu. U všech účinkujících a lidí z techniky musí panovat naprostý perfekcionalismus, vše musí dokonale fungovat. A já mám naštěstí opravdu profesionální spolupracovníky, malou armádu lidí v zákulisí, které divák nikdy nevidí a na nichž závisí úspěch celého představení.

Které svoje kouzelnické číslo si nejvíc ceníte?

Je to show Policajt a vězeň, díky které jsem získal v roce 1996 v Japonsku na Světovém poháru bavičů titul mistra světa. Dodnes tuhle show hrajeme a má za sebou už stovky, ne-li tisíce repríz.

Nakolik je náročné skloubit vaši práci, přípravu nových čísel i večerní představení s rolí otce dvou malých dětí?

Je to samozřejmě náročnější, ale díky manželce Lucii to myslím docela zvládám, i když bych si přál mít na rodinku více času. Ale ten si ani jako kouzelník bohužel neumím přičarovat.

Ve svém oboru jste mimořádně úspěšný – jestlipak v tom nejsou nějaké čáry…

Tak to opravdu nejsou (smích). Jako v každé jiné profesi jsem měl zkrátka štěstí. A to v umělecké branži platí dvojnásob. Byl jsem pouze připravený ve správnou chvíli na správném místě.

Co právě děláte?

Máme pár dnů po premiéře představení S kouzly kolem světa, kdy všechno ostatní muselo jít stranou, takže doháním resty. Také jsme slavili už páté narozeniny Divadla kouzel, jehož oslavy navštívilo více jak pět tisíc návštěvníků – a s tím byla také nějaká práce.

A na co nás pozvete?

Pozvu vás Divadla kouzel na představení Magická esa, kde můžete vidět velké „copperfieldovské“ iluze jako je čtyřmetrová skluzavka času, vystřelení člověka z děla, číslo, kdy procházím velkou vrtulí nebezpečného ventilátoru anebo můžete na vlastní nebezpečí i zmizet. Magická esa je představení šité technicky přímo na míru Divadla kouzel a diváci jej tedy uvidí pouze u nás. A pokud si v divadle sáhnete na kouzelnickou hůlku, tak se vám splní i vaše tajné přání…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám