Hlavní obsah

Úřad práce v Ostravě nachytal desítky lidí, kteří zatajili zaměstnání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Kontroloři Úřadu práce v Ostravě odhalili na šest desítek nezaměstnaných, kteří pracovali souběžně s evidencí, ale pracovní úřad o tom neinformovali. Zákon o zaměstnanosti přitom za určitých podmínek umožňuje takzvané nekolidující zaměstnání. Kdyby tedy nezaměstnaní oznámili, že pracují, neměli by žádný problém. Teď je ale čeká sankční vyřazení z evidence.

Článek

Podle mluvčí úřadu práce Svatavy Baďurové je počet hříšníků mimořádně vysoký. Ostravský úřad práce zjistil celkem 62 uchazečů o zaměstnání, kteří pracovali souběžně s evidencí na úřadu práce na dohodu o provedení práce nebo na dohodu o pracovní činnosti v jedné ostravské firmě.

„Na základě upozornění člověka obeznámeného s případem jedné ženy, která pracovala ve společnosti P., pobírala nemocenskou a zároveň byla v evidenci úřadu práce, se pracovnice kontrolního oddělení Úřadu práce v Ostravě podívaly na seznamy osob, které spolupracovaly se společností, důkladněji. Našly v nich 62 klientů Úřadu práce v Ostravě, kteří svůj pracovněprávní vztah nenahlásili,” uvedla. Plný název firmy úřad nechce uvést s odůvodněním, že ta se ničeho nezákonného nedopustila.

Zákon o zaměstnanosti umožňuje, aby lidé evidovaní na úřadu práce souběžně pracovali, pokud to netrvá déle než polovina stanovené týdenní pracovní doby a jejich odměna nepřesáhne polovinu minimální mzdy. Možná je i práce na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce, pokud měsíční odměna nebo průměrná měsíční odměna nepřesáhne polovinu minimální mzdy.

Podmínkou je, aby uchazeč o zaměstnání informoval o svých pracovních aktivitách úřad práce nejpozději v pracovní den před nástupem do sjednaného zaměstnání a potom do osmi kalendářních dnů doložil vznik svého nekolidujícího zaměstnání.

Kteří lidé podvádějí?

Šest desítek lidí, kteří opomenuli oznámit své nekolidující zaměstnání, jsou podle Baďurové starší i sotva osmnáctiletí, muži, ženy, lidé zdraví i se zdravotními handicapy, někteří nezaměstnaní krátce, jiní mnoho let. „Čeká je sankční vyřazení. Poté, po dobu půl roku, nebudou moci znovu do evidence úřadu práce a pokud nebudou zaměstnaní, budou si muset sami platit zdravotní pojištění. To si budou muset uhradit i zpětně za dobu od nástupu do nekolidujícího zaměstnání. K tomuto datu totiž budou z evidence vyřazeni. Někteří z nich budou muset vracet podporu v nezaměstnanosti, sociální dávky,” vypočetla mluvčí.

Nekolidující zaměstnání ke konci srpna podle statistik Úřadu práce v Ostravě oficiálně vykonávalo 1222 uchazečů o zaměstnání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám