Hlavní obsah

Odboráři chtějí na platy o dvě a půl miliardy víc, než chce dát Kalousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odboráři budou žádat 2,6 miliardy korun na platy v příštím roce tak, aby růst mezd státních zaměstnanců alespoň vyrovnal inflaci. Uvedla to šéfka odborů státních institucí Alena Vondrová. Podle návrhu ministra financí Miroslava Kalouska by platy státních zaměstnanců v příštím roce měly narůst plošně o 1,5 %.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Návrh odborářů představuje nárůst o 3,5 % vyjma platů učitelů, které porostou rychleji. Odboráři se podle Vondrové chystají obrátit na poslance, aby při jednání o rozpočtu navýšili kapitolu mezd státních zaměstnanců. Místopředseda ČSSD a exministr financí Bohuslav Sobotka v pořadu uvedl, že nároky „nejsou dramaticky vysoké", proto sociální demokraté žádost vyslyší.

Ani Kalousek nevyloučil to, že sněmovna může rozpočet změnit. Neexistují ale žádné rezervy, pokud poslanci rozhodnou ve prospěch státních zaměstnanců, bude méně peněz na dopravní infrastrukturu či vzdělávání, poznamenal.

Zdůraznil také, že výdaje porostou o pět procent, víc ale dostanou preferované profese, tedy učitelé. Výdaje na platy a ostatní platby za práci pro stát spolu se mzdami v příspěvkových organizacích budou v příštím roce podle návrhu státního rozpočtu, který v pondělí schválila vláda, činit 137,9 miliardy korun.

Proti schválenému rozpočtu na letošní rok se výdaje prostředků na platy a ostatní platby za provedenou práci v centrálně rozpočtované sféře mají zvýšit o 5,2 %. Do nárůstu se promítají podle ministerstva financí mimo jiné také peníze potřebné na zvládnutí evropského předsednictví.

Odbory se bouří

O dalším postupu se odboráři dohodnou 4. října. Za své mzdové i další požadavky plánovali už 1. října před budovou ministerstva vnitra demonstrovat policisté a příslušníci dalších bezpečnostních složek, kterým se také nelíbí vládou schválená podoba státního rozpočtu. Není však jisté, zda se demonstrace uskuteční.

Odbory chystají také vlnu protestů proti plánované novele zákoníku práce, kterou připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Novela je podle nich pro zaměstnance nevýhodná.

V případě, že vláda nepřistoupí na žádné odboráři navrhované úpravy legislativy, chystají velké protestní akce na přelom letošního a příštího roku; nevylučují ani generální stávku. Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) však odborářům jde pouze o to, aby se zviditelnili před nadcházejícími volbami.

Kolik pracuje lidí ve státní správě

Ministři už dříve uvedli, že by se platy mohly výrazněji zvednout tehdy, pokud ve státní správě ubude do roku 2010 asi 9000 míst. Lépe ohodnotit by se prý měli hlavně schopnější lidé. Podle Vondrové ale snížení počtu zaměstnanců vede ke zvýšení platu zbylých pracovníků pouze o 0,5 % až 0,75 %. Například v justici a vězeňství přitom snižovat stavy nelze.

Plat ze státního rozpočtu dostává asi 459 000 pracovníků. Patří mezi ně hasiči, učitelé, celníci, policisté či vězeňská služba. Ve státní správě působí zhruba 100 000 lidí. Právě jich by se propouštění mělo týkat. Učitelů je zhruba 120 000.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám