Hlavní obsah

V pozemní dopravě si nejvíce vydělají strojvedoucí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejlépe placenou profesí v pozemní meziměstské dopravě jsou strojvedoucí. S průměrným základním platem téměř 25 000 korun dostávají zhruba o 1500 korun více než řidiči kamionů a o 5000 Kč více než řidiči autobusů. Strojvedoucí se zároveň těší největším zaměstnaneckým výhodám. Vyplývá to z analýzy neziskového monitoru mezd a platů Merces.cz.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„Porovnali jsme nejen platy, ale také benefity všech tří skupin řidičů. Strojvůdci z toho vyšli výrazně nejlépe," řekl jednatel společnosti Profesia Dalibor Jakuš.

Například 70 % strojvedoucích dostává příspěvek na důchodové spoření, které mají jen dvě pětiny řidičů autobusů a desetina řidičů kamionů. Dvě třetiny železničářů mají dovolenou navíc, zatímco řidiči kamionů tuto výhodu téměř neznají.

Srovnání mezd a benefitů strojvedoucích, řidičů autobusů a kamionů v ČR:
vlakautobuskamion
průměrný plat v Kč24 840 Kč19 603 Kč23 174 Kč
vzdělávání zaměstnanců23 pct17 pct8 pct
nápoje na pracovišti zdarma35 pct23 pct5 pct
příspěvek na penzijní připojištění71 pct40 pct11 pct
příspěvek na zdravotní připojištění18 pct6 pct3 pct
dovolená navíc62 pct39 pct7 pct
zdroj: Merces.cz

Čeští strojvedoucí si vedou dobře i ve srovnání s kolegy ze Slovenska a Maďarska. Zatímco Maďaři zaostávají v průměrném platu jen o několik stokorun, Slováci berou v přepočtu o 8000 Kč méně. Podobné je to s benefity. Alespoň desetina českých strojvedoucích dostává osm benefitů, Slováci mají nárok na čtyři benefity, Maďaři mají k platu šest výsad.

„Dá se říct, že slovenští kolegové jsou opravdu chudí příbuzní českých kolegů. Maďaři aspoň ve dvou benefitech české kolegy porážejí. Více jich má nadstandardní zdravotní péči a proplacenou dopravu do práce," řekl Jakuš. Češi si zase užívají ve větší míře delší dovolené.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám