Hlavní obsah

Češi chtějí po EU zprávu o omezení trhu práce

BRUSEL

Česko a dalších šest zemí z rozšíření Evropské unie roku 2004 vyzvaly Evropskou komisi k vypracování zprávy o fungování přechodných opatření, která omezují přístup lidí z nových členských zemí na pracovní trh ve starých státech unie. Sdělila mluvčí EK Katharina von Schnurbeinová. Komise podle ní takovou zprávu vypracuje, její výsledky by mohly být do konce roku.

Článek

Dopis, který eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci Vladimír Špidla obdržel počátkem září, podepsaly kromě ČR ještě Slovensko, Polsko, Slovinsko a trojice pobaltských zemí (Litva, Lotyšsko a Estonsko). „Je to iniciativa Čechů...Podporujeme to," řekla mluvčí slovenského zastoupení při EU Zuzana Dutková.

Ze zmiňovaných států dlouhodobě zaznívá kritika skutečnosti, že některé staré členské země stále omezují svůj pracovní trh pro občany z nových zemí unie. Počet těchto států se sice postupně snižuje, ale například Češi stále nemohou volně pracovat v Německu, Rakousku, Belgii a Dánsku

Důkazy o negativních dopadech

Tyto státy mohou přechodná omezení prodloužit maximálně do května 2011. Na poslední dva roky by s tím ale musela souhlasit i Evropská komise, v níž tato otázka patří do působnosti českého eurokomisaře Špidly.

Komisi by musela daná země k získání souhlasu s prodloužením na poslední dva roky předložit důkazy, že by uvolnění přístupu zahraničních pracovníků mělo mít zásadní negativní dopady na její trh práce.

"Zatím jsme nic nedostali," řekla von Schnurbeinová. Poznamenala nicméně, že není žádným tajemstvím, že Rakousko s Německem se už nechaly podle informací v médiích slyšet, že budou chtít omezení prodloužit. Belgie to s velkou pravděpodobností nevyužije a podobný krok se čeká i u Dánska.

V lednu příštího roku, během něhož se asi o prodloužení těchto výjimek bude diskutovat, bude unii předsedat Česká republika. Mottem jejího předsednictví je slogan „Evropa bez bariér". Praha proto také opakovaně volá po tom, aby staré země svůj trh zcela otevřely.

Reklama

Související témata:

Související články

V Německu chybí učni, hledají je v Polsku

Na východě Německa stagnuje počet vyučených a místní živnostníci se potýkají s výrazným nedostatkem zájemců o vyučení. Tisícovky učebních míst tak zůstávají...

Výběr článků

Načítám