Hlavní obsah

ČSÚ změní příští rok výpočet průměrné mzdy, ta bude nižší

PRAHA

Český statistický úřad (ČSÚ) od příštího roku změní výpočet průměrné mzdy. Nově bude do statistik, které zveřejňuje čtvrtletně, zahrnovat i malé podniky do 20 zaměstnanců. Jejich počet roste a navíc většinou mají nižší mzdy. Průměrná mzda tak bude nižší, než při původních výpočtech, upozornil v pondělí předseda ČSÚ Jan Fischer.

Článek

Zatímco podle současné metodiky činila průměrná mzda ve druhém čtvrtletí 23 182 korun, podle nových výpočtů by činila 22 426 korun.

Pro srovnání ovšem bude úřad celý příští rok zveřejňovat i statistiky podle současných výpočtů. V těch jsou zahrnuty pouze podniky s 20 a více zaměstnanci. „Od roku 2010 to ovšem odpojíme a budeme zveřejňovat pouze údaje za celé hospodářství,” řekl Fischer. Podle něj dosud úřad neuměl do statistik výsledky od malých podniků zahrnout včas. Navíc vzniká stále více takovýchto malých podniků a více tak ovlivňují i úroveň mezd.

Rovněž do budoucna bude podle úřadu růst počet částečných pracovních úvazků, které stávající výpočty nedokážou ve výši průměrné mzdy plně a jasně promítnout. Nové výpočty tak podle ČSÚ umožní celkově lepší srovnání údajů o mzdách. Dnes je v ČR jen pět procent zaměstnanců s kratším úvazkem, zatímco průměr EU je 18 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám