Hlavní obsah

Hodinové mzdy stouply v ČR od roku 2000 o 41 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zatímco v Česku se zvýšila za posledních sedm let průměrná hodinová mzda reálně o 41 %, průměrný růst v zemích EU činil pouze 8 %. I tak jsou ale v ČR průměrné hodinové mzdy značně nižší než v zemích západní Evropy. Na druhou stranu jsou však vyšší než ve většině států, které vstoupily do EU od roku 2004. Vyplývá to z analýzy Českého statistického úřadu k trhu práce mezi lety 2000 až 2007.

Článek

Nominálně, tedy bez odečtení vlivu inflace, stouply průměrné hodinové mzdy v Česku od roku 2000 z 71,3 koruny na 117,4 koruny, tedy o 65 %. Při přepočtu na eura je nominální růst díky posilování koruny ještě vyšší, tedy o 111 procent z dvou eur na 4,23 eura. Česká měna totiž posílila od roku 2000 o 28 %

Obdobná situace je na Slovensku, které dokonce dosahuje vyšších nárůstů než ČR. Hodinová mzda tam v průměru stoupla ve slovenských korunách o 84 % z 70,8 slovenské koruny na 130,4 koruny. V přepočtu na eura činil nárůst 132 %.

Česko je na tom dobře, západní Evropad stále vede

Růst reálné hodinové mzdy je přitom v Česku vyšší než u jeho sousedů. Dosud bylo s růstem 36 % největším konkurentem Maďarsko, které se však na počátku loňského roku dostalo do hospodářských potíží. Naopak mzdy v Polsku podle analýzy zrychlují a dotahují se na reálný růst v ČR. „V Německu a Rakousku se u průměrných mezd dá hovořit o růstu jen stěží, reálná kupní síla výdělků se stále udržuje na takřka stejné úrovni – nárůst méně než dvě procenta,” uvádí analýza.

K nejrychlejšímu růstu reálných hodinových mezd došlo podle ČSÚ v pobaltských státech. V Lotyšsku se průměrná reálná hodinová mzda od roku 2000 zvýšila o 86 %, Estonsku o 74 % a v Litvě o 57 %. Dařilo se i Rumunsku, kde byl nárůst 80 %

Nejvyšší hodinové mzdy v EU byly loni v Dánsku, kde tvořily 533 % českého průměru, následovalo Irsko a Velká Británie. Naopak nejnižší průměrnou hodinovou mzdu mají stále v Bulharsku. „Tamějších 35 korun na hodinu je pouhých 30 procent českého průměru,” uvádí analýza.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám