Hlavní obsah

Renault chce zrušit šest tisíc pracovních míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzská automobilka Renault představila plán na zrušení 6000 pracovních míst, a to převážně v domácích závodech. Plán vyvolal protesty ze strany odborového svazu CGT, který vyhlásil na čtvrtek stávku. Renault zaměstnává zhruba 134 000 lidí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Automobilka předložila odborovým předákům dokument, podle kterého má podnik v letošním roce problémy s dosažením plánovaných provozních marží. Podle dokumentu je nezbytné snížit náklady, aby bylo možné udržet konkurenceschopnost podniku.

Automobilka plánuje zrušit 6000 pracovních míst prostřednictvím dobrovolných odchodů a přirozeného úbytku zaměstnanců. Svaz CGT vyzval francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, aby proti těmto plánům zakročil. Francouzská vláda kontroluje v Renaultu zhruba 15procentní podíl.

Automobilka v červenci oznámila, že v prvním pololetí zvýšila zisk o 37 % na 1,46 miliardy eur. Současně však varovala, že její letošní prodej kvůli nepříznivým ekonomickým podmínkám zaostane za plánem, který si stanovila před dvěma lety.

Renault letos v areálu své rumunské divize Dacia otevřel novou továrnu na převodovky, která by měla časem zaměstnat až 660 osob. Automobilka nyní expanduje rovněž v Rusku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám