Hlavní obsah

OECD: V ČR vzrostl podíl vysokoškolsky vzdělaných lidí jen mírně

– PRAHA

Podíl vysokoškolsky vzdělaných lidí v Česku opět stoupl, stále však zaostáváme za průměrem zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zatímco její průměr činí 27 %, v Česku se diplomem může pochlubit pouze 14 %. Vyplývá to z údajů pravidelné zprávy OECD, jejíž českou verzi zveřejnili zástupci ministerstva školství a Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV).

Foto: Petr Blahuš, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podíl vysokoškoláků mírně stoupl už v minulém roce, kdy dosáhl 13 %, tehdy přesně poloviny průměru OECD. Podle letošní zprávy má terciální vzdělávání v Česku 15 % obyvatel ve věku 25 až 34 let. „Zatímco jak v zemích OECD, tak v zemích EU, je to přes 30 %. Takže tam máme ještě ledacos dohánět,“ řekla Michaela Kleňhová z ÚIV.

Dobré výsledky však Česko má u středního vzdělání, kde převyšuje průměr OECD. „Aspoň středoškolské vzdělání, tedy od učebního oboru výše, má 94 % obyvatel,“ uvedla Kleňhová. V zemích OECD absolvovalo alespoň střední školu či učiliště o 24 % populace méně.

Vysokoškoláci snáze hledají uplatnění

Podle Kleňhové je také podstatné, zda vzdělání lidé najdou uplatnění. V Česku se podle ní nikdo s diplomem nemusí obávat, že bude zastávat nekvalifikované místo. „I když bude přibývat lidí s terciárním vzděláním, kvalifikovaná místa budou mít zajištěna,“ řekla. Kvalifikované pozice tvoří totiž v ČR 40 % pozic na trhu práce a lidí s vysokoškolským vzděláním je zatím jen 14 %. Ve vysoce kvalifikovaných pozicích pracuje 95 % graduovaných Čechů, v zemích OECD je to o deset procent vysokoškoláků méně.

Stále platí, že čím vyšší vzdělání, tím nižší míra nezaměstnanosti a tím vyšší platy. Ukazuje se prý dokonce, že i pro čtyřicetiletého pracujícího se uprostřed jeho kariéry ještě vyplatí začít studovat. Klenbová ale upozornila, že ženy s obdobným vzděláním vydělávají obecně pořád méně než muži, a to ve všech zemích OECD. V Česku dosahují příjmy žen 69 % platu mužů. Například v Koreji dostávají třicátnice průměrně 51 % příjmu mužů, v Lucembursku, kde je tento rozdíl nejmenší, mají ženy 84 % mužských platů.

Vysokou školu začne v Česku podle dnes zveřejněné zprávy studovat 50 % mladých lidí a 29 % ji dokončí. V zemích OECD je to v obou případech zhruba o šest procent více.

Zpráva OECD také ukázala, že ČR dosud zaostává za průměrem OECD ve výdajích na žáka ve všech úrovních vzdělávání. Země OECD vynakládají celkově na vzdělávání v průměru asi 6,4 % HDP, Česko pouze 4,6 %.

Reklama

Související články

Nové investice přinesou práci vysokoškolákům

Dvě třetiny ze 124 investorů mířících do České republiky zakládají technologická centra nebo centra sdílených služeb. Je to poprvé, kdy investice směřující...

Výběr článků

Načítám