Hlavní obsah

České firmy nehodlají nabírat ani propouštět zaměstnance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Naprostá většina tuzemských zaměstnavatelů soukromé i veřejné sféry, celkem 96 procent, neplánuje pro nadcházejí tři měsíce žádné změny v počtu svých zaměstnanců. Jen dvě procenta z nich chtějí přijímat další pracovníky a jedno procento naopak propouštět. Vyplývá to ze zveřejněných výsledků české a celosvětové studie Manpower Index Trhu Práce.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Výsledný čistý index trhu práce pro Česko pro čtvrté čtvrtletí činí plus jedno procento. V porovnání s minulým čtvrtletím se čistý index snížil o dva procentní body. „Zdá se, že zaměstnavatelé v ČR budou vyčkávat, než naplánují přijímání nových zaměstnanců. Náborový optimismus zaměstnavatelů v příštích třech měsících by se dal asi nejlépe označit jako utlumený,” řekla generální ředitelka Manpower ČR Jaroslava Rezlerová.

Praha a Čechy stagnují, Morava roste

Zaměstnavatelé v Praze neočekávají v posledních třech měsících roku žádné změny na trhu práce, čistý index je zde na nule. V Čechách je podobná situace s indexem na úrovni minus jedno procento. Zaměstnavatelé na Moravě jsou naladěni pozitivněji a očekávají mírně optimistický index plus pět procent. V Praze a v Čechách čistý index v porovnání s předchozím čtvrtletím mírně poklesl o tři procentní body, zatímco na Moravě zůstal stejný.

Největší poptávku po pracovnících očekávají zaměstnavatelé ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody, kde je úroveň čistého indexu trhu práce plus sedm procent. V odvětví těžby nerostných surovin hlásí firmy obezřetně optimistický index plus čtyři procenta. Zaměstnavatelé ve zpracovatelském průmyslu, státní správě, zdravotnictví, vzdělávání a kultuře uvedli index plus tři procenta.

V porovnání s předchozím čtvrtletím předpokládají podniky v zemědělství, myslivosti, lesnictví a rybolovu značný pokles zájmu o nové zaměstnance, když index poklesl o 11 procent. V ubytování a stravování čistý index trhu práce sestoupil o pět procentních bodů. Naproti tomu zaměstnavatelé ve výrobě a rozvodů elektřiny, plynu a vody mají mezičtvrtletně zlepšený index o šest procent.

Situace ve světě

Většina světových zaměstnavatelů hlásí, že ve čtvrtém čtvrtletí zpomalí tempo zvyšování počtu pracovních sil proti předchozím třem měsícům. Firmy ve 25 zemích z 33 hlásí v porovnání s obdobím od července do konce září nižší index.

Nejoptimističtější vyhlídky na pracovní příležitosti jsou v Indii, Kostarice, Peru, Singapuru, na Tchaj-wanu, v Kolumbii, Rumunsku, Polsku, Argentině, Austrálii a v Jihoafrické republice. Nejnižší očekávání náborových aktivit mají zaměstnavatelé ve Španělsku, Irsku a Itálii.

Manpower Index trhu práce čtvrtletně sleduje plány zaměstnavatelů na zvýšení či snížení počtu pracovníků během následujícího čtvrtletí. Letos potřetí se do průzkumu zapojila i ČR, účastnil se ho reprezentativní vzorek 751 zaměstnavatelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám