Hlavní obsah

Zaměstnanci Boeingu odhlasovali stávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEATTLE

Zaměstnanci amerického strojírenského koncernu Boeing většinou hlasů podpořili plánovanou stávku, která má firmu přimět ke zlepšení návrhu nové kolektivní smlouvy. Začátek stávky byl však posunut o dva dny, během nichž se odbory ještě pokusí s firmou dohodnout. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Ohrozí stávka zaměstnanců firmy Boeing výrobu letadel?

Článek

Původně měla stávka začít ve čtvrtek v 00:01 místního času (09:01 SELČ). Pokud ale ani další dva dny nepřinesou průlom v jednání, bude se v Boeingu za poslední tři roky stávkovat už podruhé.

Platnost dosavadní kolektivní smlouvy, podle které se stanovuje plat asi 27 000 zaměstnancům Boeingu, skončila ve středu. O prodloužení platnosti smlouvy o 48 hodin požádala guvernérka státu Washington Chris Gregoireová a federální vyjednávač.

Šéf odborové buňky Dictrict Lodge 751 Tom Wroblewski a hlavní vyjednávač mechaniků Mark Blondin ale řekli, že pokud Boeing nepředloží do 48 hodin přijatelný návrh nové smlouvy, stávka skutečně začne.

V dalším hlasování 80 procent členské základny odmítlo třetí a poslední návrh nové tříleté smlouvy, který předložil Boeing. Návrh počítá s tím, že by zaměstnancům v každém roce vzrostl plat v průměru o 11 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám