Hlavní obsah

Asiaté měří úspěch v práci na peníze, Evropané podle osobní spokojenosti

Skoro 60 procent Číňanů i Thajců věří, že peníze jsou nejlepším měřítkem úspěchu. Stejný názor má i nadpoloviční většina Indů. Nejméně tento názor sdílejí obyvatelé západní Evropy. Úspěch s penězi spojuje sice téměř 40 procent Němců, Britů už ale jen 14 procent, vyplývá z celosvětového průzkumu Global TGI Barometer.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Lidé, pro které jsou měřítkem úspěchu finance, dosahují podle průzkumu životní spojenosti rychleji.

Článek

V Asii výrazně více lidí než v Evropě zažilo rychlý nárůst příjmu ve srovnání s předešlými roky. To by mohlo podle TGI vysvětlit, proč je nyní v této oblasti více zřetelné nadšení z finanční prosperity. Evropané přikládají menší důležitost penězům jako aspektu celkového úspěchu proto, že díky dlouhodobé ekonomické síle Evropy jsou její obyvatelé více zvyklí na ekonomickou prosperitu.

V zemích, kde peníze nejsou definované jako důležité pro celkový úspěch, je větší hodnota kladena na životní zážitky. Ty nezávisí ani tak na mzdovém tarifu jako na stráveném času s rodinou a přáteli. Pouze 14 procent Britů je ochotných obětovat čas strávený s rodinou dosažení úspěchu. Následují je Španělé a s odstupem necelá třetina Francouzů.

Naopak kolem poloviny lidí z Brazílie, Saudské Arábie, Indie a Jižní Afiky nevadí vyměnit čas strávený s rodinou za dosažení vyšší částky na výplatní pásce.

Spokojenější bývají ti, koho motivují peníze

Průzkum také ukázal, že lidé, pokládající finanční bohatství za důležitý faktor úspěchu, jsou také velmi spokojení se svým standardem života. Na 70 procent Indů všech příjmových skupin řeklo, že jsou velmi šťastní se svým standardem života, a 75 procent Thajců je šťastných se životem, tak jak je. Naopak se svým životním standardem je spokojeno pouze 53 procent Španělů a 44 procent Francouzů.

Pohádkově bohatých přibývá

Volný tok investic do rozvíjejících se trhů za posledních několik desetiletí přinesl poprvé významné ekonomické příležitosti mnoha lidem na celém světě. Vlády v rozvojových zemích se stále více zapojují do celosvětové ekonomiky, což umožnilo podnikatelům v těchto regionech založit úspěšné podniky a vytvořit nová pracovní místa.

Milióny lidí se pozvedly z chudoby a více než jen několik málo obchodníků se stalo "fantasticky" bohatými, komentuje Global TGI průzkum.

Reklama

Výběr článků

Načítám