Hlavní obsah

Mezi příjmy nejlépe a nejhůře situovaných Čechů je pětinásobný rozdíl

PRAHA

Příjmy nejlépe finančně ohodnocené desetiny občanů ve všech evropských zemích rostou. V současné době je rodinný příjem deseti procent nejlépe situovaných Čechů pětkrát vyšší než příjem deseti procent nejhůře situovaných lidí. Češi jsou navíc podle statistik v Evropě národem nejméně ohroženým "chudobou", jde ale o velmi relativní pojem, každá země má výši příjmů pro hranici chudoby nastavenou zcela odlišně.

Foto: Milan Malíček, Právo

V Česku jsou pod hranicí chudoby lidé s příjmem v přepočtu nižším než 2 878 euro za rok.

Článek

V sousedním Německu činí příjmy horní desetiny čtvrtinu všech vyplacených mezd a platů. Soukromý majetek těchto lidí navíc činí 56 % veškerého soukromého bohatství lidí, uvádí server Finance.cz. Za bohaté se přitom v Německu považuje ten, jehož čistý měsíční příjem je vyšší než dvojnásobek mediánu. V současné době musí mít těchto 7 % občanů příjem vyšší než 3 300 euro čistého měsíčně.

Na druhé straně je v Německu 1,6 miliónů předlužených domácností, jejichž měsíční příjmy nepostačují ani k úhradě úroků a splátek jejich závazků. Hlavními důvody vedoucí k předluženosti jsou: nezaměstnanost, ztráta partnera (rozvod, úmrtí, rozchod) a neúspěch v podnikání.

Češi jsou mezi Evropany nejméně „ohroženi“ chudobou

Přestože Evropané bohatnou, roste počet lidí ohrožených „chudobou“. Česko patří v tomto směru mezi evropské premianty. „Chudý“ je pouze každý desátý, což je nejméně ze všech zemí.

V Česku je chudý každý s příjmem nižší než 2 878 euro za rok, v Lucembursku s příjmem pod 17 808 euro, tedy s příjmem více než šestkrát vyšším než v ČR.

Bohatí žijí déle

Občané vyspělých zemí světa se dožívají vyššího věku. Stejně situace platí i uvnitř jednotlivých zemí. Bohatí jsou v průměru zdravější a dožívají se vyššího věku. „Chudí“ jsou častěji nemocní a umírají dříve než střední třída.

Nezaměstnaní stráví za rok v nemocnici dvojnásobně delší dobu než pracující. Evropan pobírající nadprůměrnou mzdu se cítí zdravotně v pořádku z 60 %, zatímco „chudý“ z necelých 40 %.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám