Hlavní obsah

Ceny kanceláří stoupají, ty bezkonkurečně nejdražší nabízí Londýn

– PRAHA

Již tradičně platí nájemci za kanceláře nejvíce v Londýně. Stojí je tam měsíčně až 125 eur za metr čtvereční. Ze středoevropských metropolí se v žebříčku nejdražších měst umístila nejvýše Varšava na 16. místě, Praha obsadila 27. pozici. Ceny pronájmů se podle analytiků výrazně promítnou do toho, kde v rámci Evropy vznikne ve sféře obchodu nejvíce nových pracovních míst.

Článek

Za jeden metr čtvereční se zde platí zhruba 21 eur, zatímco v sousední polské Varšavě se pronájmy kanceláří pohybují na výrazně vyšší úrovni 34 eur za metr čtvereční.

Kancelářský trh ohrožují dopady světové finanční krize, v Praze se ale zatím výrazněji neprojevily. Proti některým dalším evropským metropolím zůstává poptávka podnikatelů po moderních kancelářích v Praze stále silná. Nájemné v centru metropole se za letošní první pololetí zvýšilo o pět procent, mimo centrum zmírnilo růst na dvě procenta, vyplývá z materiálů mezinárodní poradenské společnosti King Sturge.

Západ Evropy je v "kancelářské krizi"

Většina zemí západní Evropy se však již podle odborníků dopadům krize nevyhne. "Hypoteční a úvěrovou krizí byly nejvíce postiženy země Velká Británie, Irsko a Španělsko, kde došlo k výraznému propadu cen nemovitostí a k dramatickému snížení počtů realitních transakcí, včetně prodejů a pronájmů kanceláří," uvedli analytici King Sturge. Trh ve Francii, Nizozemsku a Německu údajně stagnuje, zbytek střední a východní Evropy si však zachovává růst.

Nová pracovní místa tak v evropských městech budou prý vznikat mimo tradiční centra obchodu, jako je například Londýn nebo Madrid. Nejvíce nových pracovníků bude do administrativy podle odborníků přijímat Berlín, Amsterdam a Stockholm.

Celková kancelářská plocha činila v Praze na konci června 2,32 milionu metrů čtverečních. Během první půlky roku přišlo na trh 117.000 čtverečních metrů kanceláří, ve druhém pololetí to má být dalších 171.000. Za celý loňský rok přitom podle King Sturge v metropoli přibylo jen 160.000 čtverečních metrů administrativních ploch.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi by uvítali oddělené kanceláře

Společnost Skanska uskutečnila prostřednictvím výzkumné agentury GfK v závěru loňského roku průzkum nazvaný Skanska Office Index s cílem získat informace...

Výběr článků

Načítám