Hlavní obsah

Důchodci, kteří pobírají penzi, si ji prací mohou ještě zvýšit

– PRAHA
Právo, ČTK, haš

Starobní důchodci, kteří budou pracovat a současně pobírat penzi, si od ledna 2010 vylepší penzi o dny odpracované po vzniku nároku na důchod. To dosud možné nebylo. Umožňuje to schválená novela zákona o důchodovém pojištění, která mění kromě důchodového věku a řady dalších parametrů také pravidla pro souběh práce a pobírání penze. Podmínkou je, že si důchodce bude dále platit důchodové pojištění.

Článek

To nesplňuje dohoda o provedení práce, z níž neplatí pojistné ani zaměstnanec, ani zaměstnavatel. Pokud bude důchodce pracovat a čerpat plný důchod, procentní výměra důchodu se mu za každých 360 kalendářních dní zvýší o 0,4 procenta výpočtového základu.

Procentní část se vypočítává podle příjmu a podle toho, kolik let si člověk hradil důchodové pojištění. Pevný díl je pro všechny důchodce stejný a od srpna 2008 činí 2170 korun.

Při důchodu jedenáct a půl tisíce korun měsíčně za 44 let pojištění a po roku práce by si tak penzista polepšil na důchodu asi o padesát korun za měsíc.

Penzista bude mít nově i možnost pracovat a pobírat od státu jen půlku důchodu. V takovém případě se mu za každých 180 dní práce procentní výměra zvýší o 1,5 procenta výpočtového základu. To dělá u stejného důchodce za rok práce navíc asi čtyři sta dvacet korun měsíčně.

Dnes je tomu tak, že když důchodce pracuje a současně pobírá důchod, důchod se mu už nijak nezvyšuje. Jestliže pracuje a nepožádá o vyplácení důchodu, získá po vzniku nároku na důchod 1 procento výpočtového základu za každých 90 kalendářních dní výdělečné činnosti, za rok tedy přibližně čtyři procenta.

U jedenáctiapůltisícového důchodu za 44 let pojištění si tak nyní za rok práce polepší asi o 560 korun měsíčně.

Smlouva bude možná i na dobu neurčitou

Novinkou bude od roku 2010 také to, že starobní důchodci budou moci uzavírat pracovní smlouvy na dobu neurčitou, aniž by jim kvůli tomu byla penze pozastavena. „I v současné době je možné pobírat starobní důchod a pracovat. Platí ale podmínka, že pracovní smlouvu musí mít penzista uzavřenu na dobu určitou, maximálně na jeden rok,“ řekla Právu mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Filipová.

Obě opatření mají podle ministra práce Petra Nečase (ODS) motivovat lidi k tomu, aby pracovali nějakou dobu po dosažení důchodového věku. Nečas již dříve řekl, že vláda chystá opatření na podporu zaměstnávání starších osob. V Česku je nyní kolem dvou miliónů starobních důchodců. Jen část si ovšem k důchodu přivydělává.

Reklama

Související témata:

Související články

Prezident stvrdil důchod v 65 letech

Do důchodu se v Česku od roku 2030 půjde v 65 letech. Postupně se prodlouží i doba odvádění povinného důchodového pojištění z 25 na 35 let. Pracovníci dostanou...

Výběr článků

Načítám