Hlavní obsah

Podnikatelé pracují o sedm hodin týdně déle než zaměstnanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Podnikatelé pracují v průměru o sedm hodin týdně víc než zaměstnanci. Uvádí to Český statistický úřad. Zatímco zaměstnanci mají průměrnou týdenní pracovní dobu 40,7 hodiny, u podnikatelů je to 47,4 hodiny. Rozdíl je v posledních letech poměrně stabilní a podle ekonomů logický - podnikatelé pracují sami na sebe, a tak se snaží víc.

Foto: Pentel, Novinky

Pracovní týden podnikatelů je téměř o jeden celý pracovní den delší než u jejich zaměstnaců.

Článek

"Podnikatelé - ti sem vůbec nechodí, ti jenom pracují," tvrdí s nadsázkou brněnská praktická lékařka Danuše Pevná. Podle ní mají nejčastěji problémy s vysokým krevním tlakem, s nespavostí a psychické obtíže. I její kolegové potvrzují, že právě podnikatelé tvoří velkou skupinu pacientů s problémy způsobenými přepracováním.

Také zkušenosti inspektorátu práce ukazují, že živnostníci většinou skutečně pracují déle, doplnil vedoucí inspektor jihomoravského inspektorátu práce Michal Kleinhampl.

Na jihu Moravy bylo v letošním prvním čtvrtletí přes 533 000 zaměstnanců a asi 82 500 podnikatelů. Pracovní rytmus obou skupin má podle expertů své výhody i nevýhody. "Podnikatelé nemají pracovní dobu stanovenou pevně, mohou začít ráno později, na druhou stranu ale musejí pracovat často i v době, kdy už mají zaměstnanci volno," popsal ekonom Marek Hatlapatka.

Navíc podnikatelé často nemají ani dovolenou - řada z nich potvrzuje, že neumí odpočívat. "Snažím se relaxovat alespoň s dcerou, ona jediná mě k tomu taky donutí," tvrdí prezidentka Moravské asociace podnikatelek a manažerek Mona Nechvátalová. Přiznává ale, že jinak příliš odpočívat neumí, práce v asociaci a vlastní firma ji maximálně vytěžují.

Reklama

Související články

Workoholismus je zákeřnou nemocí dnešní doby

„Makat od nevidím do nevidím“ - to vnímá většina lidí jako kladné ocenění pracovitého člověka. Tato charakteristika ale může být i definicí nemoci. Přesněji...

Výběr článků

Načítám