Hlavní obsah

Slováci uvažují o daňové úlevě pro lidi s nízkými příjmy

– BRATISLAVA

Slovenské ministerstvo financí uvažuje o daňové úlevě, která by měla pomoci lidem s nízkými příjmy. Smyslem je ale také více motivovat ty, kteří jsou dlouhodobě bez práce. Opatření by patrně snížilo výběr daní o 261 miliónů slovenských korun (asi 206 miliónů Kč), mělo by ale podle vlády zvýšit životní úroveň nejchudších obyvatel Slovenska.

Článek

První daňové úlevy by měly být vyplaceny v roce 2010. Opatření je součástí snahy vlády zvýšit životní úroveň nejchudším obyvatelům Slovenska. Za ty se v návrhu považují všichni, kteří si vydělají méně než 119 500 slovenských korun ročně (asi 9 960 Sk; 7 850 Kč měsíčně).

"Předpokládáme, že opatření zvýší zaměstnanost, hlavně mezi dlouhodobě nezaměstnanými s nízkou kvalifikací," píše se v návrhu, který je umístěn na internetové stránce slovenské vlády.

Lidé s příjmem 52 000 až 104 000 slovenských korun ročně budou moci získat v rámci daňové úlevy zpět asi 2 500 Sk. Úleva se bude snižovat s tím, jak těmto lidem poroste plat. Pokud někomu plat vzroste na 119 500 Sk, už s úlevou nemůže počítat.

Roste počet míst, pracovníci ale nejsou

Slovensko a další členské země Evropské unie ve střední Evropě se někdy setkávají s nedostatkem pracovníků. Hospodářství těchto zemí roste rychleji než ekonomika původních členů unie; a s tím se zvyšuje také počet pracovních příležitostí.

Míra nezaměstnanosti na Slovensku je už dlouho na nejvyšších příčkách v rámci EU, nicméně vytrvale se snižuje. Zatímco před pěti lety se pohybovala kolem 20 procent, letos v dubnu klesla na 7,38 procenta. V červnu však byla na 7,42 procenta.

Zhruba polovina nezaměstnaných jsou lidé, kteří nemohou dlouhodobě najít práci. To znamená, že nezaměstnaní jsou více než rok. Řada těchto lidí má jen minimální vzdělání, takže úkolem vlády je především tyto lidi motivovat k práci.

Reklama

Související témata:

Související články

Nižší daně jsou lákadlem, které nezná hranic

V Česku roste zájem o legální přesun sídel tuzemských společností do daňově výhodnějších zemí. Vyplývá to z ankety mezi poradenskými firmami a ekonomy. Důvodem...

Výběr článků

Načítám