Hlavní obsah

Nejvýnosnější brigádou je hlídání dětí a práce hostesky

– PRAHA

Brigádníkům se nejvíce vyplatí hlídat děti nebo práce hostesek, nejhůře placenou brigádou je uklízení a pozice vrátného. Odměňování brigád roste podobně, jako se zvyšuje průměrná mzda v ekonomice. Vyplývá to z průzkumu platů Merces, který eviduje 165 000 vyplácených mezd, z toho 2 220 brigádnických pozic.

Foto: Milan Malíček, Právo

K nejlépe placeným a zároveň k nejpestřejším brigádám patří práce hostesek a promotérů.

Článek

Za hlídání dětí se podle průzkumu platí v průměru téměř 15 000 korun měsíčně, hostesky na plný úvazek si vydělají o 500 korun méně. Naproti tomu za úklidové práce dostávají brigádníci v průměru 9 700 korun, 10 500 korun berou vrátní.

Pro odměňování brigádníků platí všechny charakteristiky platů v ekonomice, tedy rozdíly v odměňování mužů a žen, vyšší odměny v Praze a středních Čechách nebo více peněz pro vzdělanější lidi, uvedl Dalibor Jakuš, jednatel společnosti, která provozuje průzkum platů Merces.

Ve srovnání s platy stabilních zaměstnanců jsou brigády placeny hůře, protože stálí zaměstnanci jsou odměňováni i na základě praxe a věrnosti zaměstnavateli. Na druhou stranu rozdíl není tak velký, neboť brigádníci dostávají v některých oblastech určitou prémii za to, že pomohou překlenout období, kdy jsou ostatní na dovolené, dodal Jakuš.

Průzkum platů brigádníků nezahrnuje sezonní práce v zemědělství. Tyto údaje jsou totiž jen velmi obtížně srovnatelné, proto byly z průzkumu vyloučeny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám