Hlavní obsah

Prezidium chce motivovat policisty, přidá jim 110 milionů na mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Praze chybí kolem 1200 policistů a ve Středočeském kraji se jich nedostává zhruba 660. Policejní prezidium proto sestavilo motivační plán, který má zlepšit pražským a středočeským policistům pracovní podmínky a finanční ohodnocení. Podle ředitele pražské policie Petra Želáska totiž o práci u policie v hlavním městě a jeho okolí není dostatečný zájem.

Foto: Jan Chmelíček, Právo

Pražští a středočeští policisté by si měli v rámci motivačního programu mzdově polepšit.

Článek

Podle policejního prezidenta Oldřicha Martinů mají nadále motivovat policisty i nové zájemce o práci lepší a novější služebny, nová policejní vozidla, výhodnější směny a ubytování a v neposlední řadě také vyšší odměny.

Z celkového stavu 48.000 policistů jich v současné době chybí více než deset procent, tedy zhruba 5300. Více než třetina neobsazených míst připadá na Prahu a Středočeský kraj.

Do konce roku chce prezidium zmodernizovat 17 služeben v Praze a 19 ve Středočeském kraji. Policie na ně vydá přes 140 milionů korun. V metropoli se také ze 60 procent obmění služební vozidla, nových dostane hlavní město 207. Ve středních Čechách má být 114 nových aut.

Služba se zvýhodní i dojíždějícím policistům

Usnadnit práci policistům má také kumulování služeb tak, aby byla pracovní doba výhodná i pro dojíždějící zaměstnance. Těch je totiž v Praze více než 60 procent. Od příštího roku budou policisté moci využít také takzvané tranzitní ubytování. "Umožňuje rychlé a pružné ubytování na požadovaný počet dnů, které policista tráví ve službě, a zároveň tento systém uvolní kapacitu pokojů a lůžek, která jsou v současné době obsazena, ale nedostatečně využívána," uvedl mluvčí prezidia David Kubalák.

Na zvýšení platů policistů uvolní podle Martinů prezidium ze své rezervy 110 milionů korun. Přerozdělí tak peníze určené na financování plného stavu policie. Na pracovní odměny určil policejní prezident 70 milionů, na zvláštní příplatky 33 milionů a na cestovní náhrady sedm milionů korun. "Ředitelé správ budou v rámci své kompetence rozdělovat tyto peníze podle konkrétní míry zatíženosti policistů v přímém výkonu služby a aktuální úrovně podstavu v jednotlivých regionech," řekl Martinů.

Reklama

Související články

Policie bude dál jezdit ve škodovkách

Vítězem výběrového řízení na dodávku až 3500 nových aut pro českou policii se stala Škoda Auto. Novinkám to potvrdil mluvčí policejního prezidia David Kubalák....

Výběr článků

Načítám