Hlavní obsah

Rath: Dnes půjde do nemocnice jako sestra pracovat jen blázen

PRAHA

Podstatným zvýšením platů a naopak zkrácením pracovní doby na šest hodin by chtěl stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath přilákat do nemocnic personál pečující o bezmocné pacienty. Za stávajících podmínek by podle něj šel pracovat jako sestra jedině blázen.Peníze na to podle něj jsou na účtech zdravotních pojišťoven, kde nesmyslně leží nevyužitých 32 miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stínový ministr zdravotnictví David Rath

Článek

Rath podle mluvčího ministerstva Tomáše Cikrta opět improvizuje způsobem, který označil za hokynářský populismus. Chtěl by politicky rozdat takzvané přebytky pojišťoven a celý systém vrhnout zpět k zadlužování, uvedl mluvčí. Tyto peníze jsou bezpodmínečně nutné k hladkému chodu systému, dodal.

Stínový ministr ČSSD reagoval na informace médií, která upozorňují především na neutěšenou situaci v léčebnách dlouhodobě nemocných. Problém se podle něj ale týká všech zdravotnických zařízení, která pečují o bezmocné pacienty.

Personál z Vietnamu není podle Ratha řešení

Podle Ratha nestačí naverbovat ošetřovatelky například ve Vietnamu. Protože ty se naučí česky a po několika měsících práce v nemocnici zjistí, že si jako prodavačky v tržnici vydělají dvakrát tolik, a nemocnici opustí. Podle Cikrta Rath nemá představu o příjmech prodavaček v tržnici a jen využívá skrytou xenofobii Čechů vůči Vietnamcům.

Cikrt: Rath svými výroky sestry spíše odrazuje

Rath mimo jiné uvedl: „Dnes jako sestra půjde do nemocnice pracovat jen blázen“. Ošetřovatelky pečující o bezmocné pacienty musí podle něho rezignovat na svůj osobní život a za nedostatku personálu, kdy je nucena k mnohahodinové práci přesčas, ji toto povolání navíc fyzicky i psychicky likviduje. To Cikrt považuje za odrazování sester, které zdravotnictví potřebuje jako sůl.

Rath také požaduje, aby ministr zdravotnictví Tomáš Julínek vyhláškou stanovil minimální počty zdravotnického personálu na jednotlivé druhy péče, aby bylo možné kontrolovat, zda zdravotnická zařízení tyto počty dodržují.

ČSSD si stěžuje na normy, které sama zavedla

Podle Ratha je také nutné zrušit povinné magisterské studium pro zdravotní sestry. Je přesvědčen, že ošetřovatelky pečující o pacienty na lůžku vystačí s maturitou. Vyšší vzdělání potřebují jen například vrchní či sálové sestry. Nutné jsou také povinné programy prevence "syndromu vyhoření", který se dostavuje při stresu a přetěžování personálu.

Cikrt podotkl, že změny ve vzdělávání sester prosadili sociálnědemokratičtí ministři. Ministerstvo nyní spolupracuje s Českou asociací sester na řešení tohoto i ostatních problémů, uvedl.

Reklama

Související články

Rath: Já že se mám mírnit? Nesmysl

Stínový ministr zdravotnictví David Rath svůj razantní styl vystupování měnit nehodlá, chce, jak řekl Právu, zůstat svůj. Mírnit se nebude ani na blížící...

Výběr článků

Načítám