"Pivovar tři metry od pláže bude mít roční kapacitu 8000 hektolitrů, restaurace 500 míst," řekl šéf Lukr Ingeneering Michal Bureš. Jde o třetí restauraci sítě Hoavien, která patří honorárnímu konzulovi České republiky Ngo Hong Chuyenovi, který je od roku 1995 jediným dovozcem českého piva, fernetu, slivovice a becherovky.

Pivovar je 200 kilometrů od vietnamské metropole u rekreačního centra Mui Ne. České firmy už ve Vietnamu postavily dva podobné. V roce 2001 to byl v Saigonu první restaurační pivovar ve Vietnamu s kapacitou 3000 hl a 600 místy v restauraci. O 500 hl větší je nedávno otevřený pivovar v Hanoji. Všechny používají český chmel, slad, kvasnice a voda se trvale upravuje na parametry vody plzeňské.

"V třípodlažním objektu budou také první pivní lázně v Asii se 13 vanami," řekl jednatel Pivo Praha Václav Potěšil. Dvanáct van bude dřevěných, dvě kamenné a jedna měděná. Komplex stál 30 miliónů korun, zařízení od českých firem zhruba třetinu.

Vietnamci se učili od českých sládků a kuchařek

Sládek Tomáš Hub učil Vietnamce vařit tři druhy plzeňského piva Purkmistr tři měsíce. Kromě místních pokrmů nabízí restaurace tradiční českou kuchyni, například "vepřo, knedlo, zelo", bramboráky, řízek a také smažený sýr. "Nová restaurace bude také vařit originální pivní marmeládu z tmavého plzeňského ležáku," řekl Pach.

Chuyen, který měsíce objížděl české restaurace a malé pivovary a všechno si fotil, nastavil ve Vietnamu boom minipivovarů. V Saigonu i Hanoji jich je po deseti, jedna polovina českých a druhá německých. Důvodem rozmachu je fakt, že ve Vietnamu je vysoké clo na dovoz piva. Ceny půllitru dvanáctky se tam pohybují kolem 45 korun.

Kolem restaurace v Saigonu vznikl Klub Praha, jehož členy jsou Vietnamci ovládající češtinu. Síť Hoavinen už má ve Vietnamu jméno. Podnikatelé v Hanoji i v Saigonu se snaží interiéry napodobovat, v hlavních ulicích se objevují makety varen jako tahák. Tím jsou také čeští sládci. Hosté je chtějí vidět, popovídat s nimi.