Hlavní obsah

Počet nových podnikatelů je letos za pololetí stejný, jako loni za celý rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nárůst počtu podnikatelů v Česku pokračoval i v letošním prvním pololetí. Osob samostatně výdělečně činných, tedy podnikatelů, soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, přibylo 14 000 na 932 000. Jde o stejný nárůst jako za celý loňský rok, jak vyplývá z údajů České správy sociálního zabezpečení. Podnikání výrazně pomáhá rostoucí ekonomika.

Článek

"Rostoucí počet podnikatelů, tedy lidí, kteří stojí na vlastních nohách a dávají práci i dalším, je jistě pozitivní zpráva. Jedním z důvodů jejich zvyšujícího se počtu je rostoucí tuzemská ekonomika, která vytváří další příležitosti," řekl prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Komora se podle něj snaží maximálně usnadnit start nových podnikatelských aktivit svou poradenskou činností prostřednictvím kontaktních míst Czech POINT.

Počet podnikatelů, kteří jsou povinni platit zálohy na důchodové pojištění, stoupl na 727 000. Koncem loňského roku jich bylo o více než 10 000 méně. Počet podnikatelů, kteří si platí nemocenské pojištění, se snížil na 204 000. Zbývající živnostníci se pojišťují u komerčních společností nebo si vytvářejí rezervy pro případ nemoci. Děje se tak prý proto, že se jim nemocenské pojištění nevyplácí.

V žádné jiné zemi Evropské unie nemají živnostníci na ekonomiku země takový vliv jako v Česku. Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, se na celkovém počtu podniků podílejí více než 95 procenty a jsou vůbec největším zaměstnavatelem. Práci u nich našla více než třetina všech zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Související články

V ČR se podniká hůř než na Slovensku

V Česku se podniká lépe než v Maďarsku, ale hůř než na Slovensku. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ernst & Young mezi podnikateli v těchto zemích. Stejně jako...

Výběr článků

Načítám