Hlavní obsah

Největší firmou světa zůstává Wal-Mart, z ČR není v seznamu ani jeden podnik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Největší firmou na světě je opět americký maloobchodní řetězec Wal-Mart Stores s ročními tržbami 378,8 miliardy dolarů. Ukázal to žebříček, který sestavuje časopis Fortune. Druhé místo obsadil americký ropný gigant Exxon Mobil, za kterým následoval britsko-nizozemský konkurent Royal Dutch Shell.

Článek

Celkově však byly podle agentury Reuters výsledky amerických podniků v žebříčku 500 největších firem světa nejhorší za deset let. Výrazný posun kupředu naopak zaznamenali producenti energie a surovin mimo Spojené státy, kteří těžili ze stoupajících cen svých produktů.

Prudký propad v žebříčku postihl americké finanční společnosti, například Washington Mutual a Countrywide, jež byly zasaženy úvěrovou krizí. V žebříčku se objevilo celkem 153 amerických firem, což je nejméně za více než desetiletí.

Z České republiky není v seznamu ani jeden podnik, probojoval se do něj ale polský ropný koncern PKN Orlen, který je vlastníkem českého Unipetrolu. Společnost PKN obsadila s tržbami 17,6 miliardy dolarů 477. místo. V první dvacítce se objevila největší evropská automobilka Volkswagen, jejíž součástí je česká Škoda Auto.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám