Hlavní obsah

Téměř polovina Čechů plánuje v důchodu aktivně cestovat

PRAHA

Češi si v důchodu chtějí odpočinout, a to hlavně cestováním. 44 % ekonomicky aktivních Čechů chce totiž v důchodu cestovat, jak prokázal celosvětový výzkum AXA Retirement Scope 2008. Mezi pracujícími s vyššími příjmy je tento podíl dokonce 54%. Ze současných důchodců však cestuje jen pouhých 14 pocent, čeští důchodci tráví zatím nejvíce času na svých zahrádkách či kutilstvím.

Článek

Není neobvyklé, že představy pracujících o vytoužených aktivitách na důchod se od reálných aktivit důchodců velice liší. Velmi častá představa spojuje mezinárodně důchod s cestováním.

V Česku ale cestuje jen 14 % českých důchodců, neznamená to však, že by čeští důchodci nebyli aktivní. Naopak. 16 % z nich chodí na výlety a jezdí na procházky do hor. „Nemůžeme se moc divit tomu, že je takový rozdíl mezi tím, jak současní důchodci cestují a nakolik si přejí cestovat dnešní pracující,“ komentoval Marek Zeman, ředitel PR a komunikace finanční skupiny AXA.

„Musíme si uvědomit, že lidé, kteří jsou nyní v důchodu neměli dříve takové otevřené možnosti, a proto ani cestování nepatří k jejich prioritám v důchodu. Také se mohou mnohdy na svých cestách do zahraničí setkat s jazykovou bariérou. Možná i z tohoto důvodu méně cestují po světě a raději vyráží na výlety po České republice,“ dodal Marek Zeman.

Čeští důchodci jsou národem kutilů

Kromě cestování po České republice a zahraničí se však čeští důchodci většinou věnují péči o rodinu (25 %), svým koníčkům (24 %), ale hlavně zahradničí a kutí (34 %). Na zahrádkách přitom tráví nejvíce času důchodci z malých měst s počtem obyvatel do 5 000. Zahrádkaří zde až 47 % důchodců.

Celosvětový výzkum ukázal, že zahrádkaření je oblíbené i u maďarských a slovenských důchodců. V Maďarsku zahradničí 44 % důchodců, na Slovensku dokonce až 52 %. Zahrádkaření na penzi se však těší oblibě i ve Velké Británii, kde je podíl populace věnující se této zálibě až 33 %, stejný jako v Polsku, nebo ve Francii (31 %).

Důchod neznamená přestat být aktivní

V ostatních zemích světa však není důchodový věk spjatý pouze s péčí o rodinu či se zahrádkou. Ve Velké Británii, USA, Austrálii či na Novém Zélandu se lidé v důchodovém věku věnují hodně dobrovolnické práci. Nejvíce přitom potřebným pomáhají australští důchodci – jedná se o 27 % z nich.

Zajímavé také je, že důchodci v jiných zemích mají více zájmů a aktivit, kterým se věnují, než čeští penzisté. Například australští důchodci s vyššími příjmy se ve 44 % věnují nějakému sportu, nebo dokonce 51 % z nich cestuje. I Britové s vyššími příjmy hodně cestují (50 %), věnují se sportu (29 %).

V České republice si důchod s kladnými představami spojuje jen 57 % důchodců. 30 % českých důchodců pak má důchodový věk spojený s vyloženě negativními asociacemi, konkrétně pak s nemocemi, smrtí, či vlastní nepotřebností. Ekonomicky aktivní Češi jsou však optimističtější – 67 % z nich se těší na důchod jako na čas odpočinku a nicnedělání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám