Hlavní obsah

Východní Evropa bude muset doplnit trh práce přistěhovalci

BRUSEL

Východoevropské země se budou muset otevřít novým vlnám přistěhovalců, aby zabránily negativním dopadům nedostatku pracovních sil na ekonomiku, uvedl hlavní ekonom Světové banky pro střední a východní Evropu Pradeep Mitra. Milióny obyvatel těchto zemí po pádu komunismu vyrazily za prací na západ a ty nyní nedokážou kompenzovat pokles počtu obyvatel v produktivním věku.

Článek

Milióny obyvatel východní Evropy po pádu komunismu vyrazily za prací na západ. Podle Mitry však budou muset východoevropské země i v případě jejich návratu hledat nové zdroje pracovních sil. Polsko se například v rámci boje s nedostatkem pracovních sil zaměřilo na přesvědčování Poláků k návratu ze západní Evropy a lákání pracovníků ze sousední Ukrajiny a Běloruska, napsala agentura AP.

"Pokud země jako je Polsko, Ukrajinu, Bulharsko a pobaltské země neotevřou svůj trh práce přistěhovalcům, mohou se rozloučit s nadějemi na dostižení západních ekonomik. Není pochyb o tom, že přistěhovalci budou zapotřebí k zaplnění mezer na trhu práce," řekl Mitra.

Dodal, že počet obyvatel Ukrajiny se podle odhadů do roku 2025 kvůli klesající porodnosti sníží o pětinu. V Bulharsku, Gruzii, Bělorusku, Lotyšsku, Litvě a Rusku by měla populace ve stejném období klesnout o více než deset procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám